‘Kunst is meest uiteenlopende zaken overzichtelijk te presenteren’

Algemeen
Drie generaties De Kloe bij de nieuwe vrachtwagen. Links grondlegger Rob de Kloe sr., rechts Rob de Kloe jr. met in het midden zijn zoon Finn.
Drie generaties De Kloe bij de nieuwe vrachtwagen. Links grondlegger Rob de Kloe sr., rechts Rob de Kloe jr. met in het midden zijn zoon Finn. (Foto: Dirk Karten)

KOOG AAN DE ZAAN - “Onze oude vrachtwagen kon nog jaren mee, maar we mochten er de Amsterdamse eurozone niet meer mee in. Omdat we ook daar aan boedelruimingen doen, moesten we wel een nieuwe kopen. Geen elektrische. Die is er niet in deze grootte en gewenst vermogen. Los van de fors hogere aanschafkosten. Onze nieuwe Iveco vrachtwagen heeft al een prijskaartje van een slordige 60.000 euro. Een forse investering, maar we hopen er weer jaren mee te kunnen doen”, vertelt Rob de Kloe jr.

Nieuwe ‘groene’ vrachtauto voor Kringloopwinkel Boeldag Zaanstreek

De eigenaar van Kringloopwinkel Boeldag Zaanstreek, te vinden aan de Breedweer 41, is met zijn bedrijf het schoolvoorbeeld van recycling en het tegengaan van een groeiende afvalberg. Zijn beloning door de hoofdstad: een boete van 110 euro toen hij even vergat dat zijn vrachtwagen niet voldeed aan de milieueisen die in de binnenstad gelden.

De boete heeft gelukkig het humeur van de ondernemer niet bedorven. Vol trots laat hij zijn bedrijf zien. De ‘Boeldaghallen’ zijn door vader Rob de Kloe sr. – nog immer present in de zaak - opgericht in 1980. Via een vestiging aan het Papenpad en de Westzijde is de Breedweer vandaag de dag de locatie. Een waar kringloopparadijs.

20.000 boeken

Je komt er eigenlijk alles tegen wat we ons leven leuk vinden of nodig hebben. Van muziek tot boeken (circa 20.000!), van kleding tot apparatuur en van huisraad tot unieke hebbedingetjes. Al dan niet uit grootmoeders tijd. De slogan ‘2000 m2 struinplezier’ is dan ook honderd procent van toepassing op de unieke collectie. Die is overzichtelijk (maar gelukkig net niet té netjes om het struinen spannend te houden) op drie etages in het circa 500 jaar (!) oude bedrijfspand uitgestald.

“Onze kunst is de meest uiteenlopende zaken overzichtelijk bij elkaar te presenteren”, zegt Rob om toe te voegen “pas op het afstapje.” Vraag hem niet hoeveel verschillende artikelen er zijn. “Ik schat zo’n dikke 7000 verschillende producten. Er komen elke dag nieuwe bij. En gaan er weer vanaf, want we worden goed gevonden.”

Ook boedelruiming

De Kringloop Boeldag Zaanstreek heeft twee pijlers in dienstverlening: de kringloopwinkel en de boedelruiming. Waarbij het ophalen van één zakje kleding net zo belangrijk is als het compleet ophalen van een totale inboedel. Rob: “Niet voor niets staat er ‘Boeldag ontzorgt‘ op onze vrachtwagen. Die hebben we overigens naar volle tevredenheid betrokken bij Keizer Auto in Assendelft. Carin de Heer van See You Sign verzorgde perfect de belettering ”

Scheidingsprotocol

De aanvoer is net zo divers als groot. Achter de schermen wordt een strikt scheidingsprotocol gehanteerd. “Niet schrikken, dit is onze sorteerruimte. Deze stapel is van de week binnengekomen en moet nog worden uitgezocht”, zegt Rob en hij laat een indrukwekkende hoeveelheid dozen en spullen zien. “Dat wordt ook gedaan door vrijwilligers, stagiaires, mensen die met vervroegd pensioen zijn gegaan en nog zinvol werk willen doen. En we werken samen met justitie. Zo kunnen mensen hier hun taakstraf uitvoeren.“

Lekker struinen

Het is zeker geen straf om heerlijk door de winkel te struinen. Boekenfans mogen daarbij de langste boekenplank van de Zaanstreek niet overslaan. “We kijken goed naar de staat van de boeken voordat ze op de planken komen”, legt Rob uit. “Er staan allerlei genres. Van boeken over de Zaanstreek tot woordenboeken. Straks weer populair als de scholen beginnen.”

Babyartikelen, ledikanten, kasten, puzzels, dvd’s, lampen, unieke foto’s uit rond 1900 maar ook metersgrote afbeeldingen op vinyl, koffers uit oma’s tijd, een koperen kolenkit, klokken in allerlei soorten en maten, glaswerk, bloempotten tot imitatiehout voor in een open haard; de collectie is even indrukwekkend groot als gevarieerd.

Paleis voor een Prikkie

“We worden tevens goed gevonden door productiebedrijven die accessoires zoeken voor filmopnamen. Zo hebben we de presentatoren van het SBS6 programma Paleis voor een Prikkie hier hun ogen uitgekeken. Ze dachten dat we een soort ‘Malle Pietje’-winkel waren maar gingen met allerlei mooie zaken de deur uit”, lacht Rob.

Kijk op www.kringloop-boeldag.nl voor meer. Of bel 075 – 631 20 90 voor meer informatie over een huisontruiming.