‘We voldoen aan alle regels’

Algemeen
Het is feest! Het circus komt in de stad en met een optocht wordt dat duidelijk gemaakt. De organisatie van de Zaanse UITmarkt liet zich inspireren door zo'n optocht.
Het is feest! Het circus komt in de stad en met een optocht wordt dat duidelijk gemaakt. De organisatie van de Zaanse UITmarkt liet zich inspireren door zo'n optocht. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK – Het vorige week geplaatste artikel over de Zaanse UITmarkt heeft vragen opgeleverd over de geplande openingsact. Traditioneel is de opening van de UITmarkt een spektakel. Zo vertelde organisator Onno Lassooy in het artikel dat de openingsact op 11 september er één wordt in de stijl hoe vroeger het circus een stad in trok: met een optocht van artiesten, inclusief een olifant en tijgers. ‘We zorgen er uiteraard voor dat het publiek geen gevaar loopt, maar het wordt zeker spectaculair.’

Olifant en tijgers bij opening Zaanse UITmarkt zorgt voor vragen van Zaanse politiek

Dat leverde bij de nodige inwoners, stichting AAP en ook de Partij voor de Dieren Zaanstad, vragen op over het de inzet van dieren als olifanten en tijgers.

‘Ik heb van diverse kanten ongeruste vragen gekregen of Zaanstad dit nog toelaat. ‘Moet ik het artikel lezen dat het iets vergelijkbaars spectaculairs is als vroeger met tijgers en olifanten als voorbeeld van toén of dat er echt plannen zijn om dieren in te zetten bij de opening? Hoor graag’ mailde raadslid Melchior Mattens van de Partij van de Dieren naar Onno Lassooy.

We overtreden geen regels met betrekking tot de inzet van wilde dieren

De redactie van het Zaans Stadsblad vroeg aan de organisator een toelichting.  “Ik begrijp dat er zorgen zijn over het welzijn van dieren. Dat staat uiteraard ook bij onze openingsact centraal. Ik ben van huis uit een groot dierenliefhebber en kan iedereen verzekeren dat we er alles aan doen om de stoet zo diervriendelijk mogelijk te maken. Er zijn professionele begeleiders, en er wordt op geen enkele manier regels overtreden met betrekking tot de inzet van wilde dieren. We voldoen aan alle regels met betrekking tot het dierenwelzijn. Iedereen die twijfelt over onze veilige en diervriendelijke aanpak nodig ik van harte uit op 11 september met eigen ogen te komen kijken naar de openingsact.”

Meer informatie

Voor meer informatie zie www.zaanseuitmarkt.nl