Bingewatchen bij spektakelstuk ‘Trojan Wars’ in het Zaantheater

Algemeen
Op het podium staan meer dan honderd personages.
Op het podium staan meer dan honderd personages. (Foto: Bowie Verschuuren)

ZAANDAM - Het Nationale Theater staat op 5 oktober in het Zaantheater met de voorstelling ‘Trojan Wars’. De vijf uur durende voorstelling geeft het publiek het gevoel van een festival. Bijzonder is dat er naast de topcast ook een grote groep jongeren uit Zaandam in het stuk meespeelt.

Trojan Wars is een moderne versie van een eeuwenoude oorlog. Een groots opgezette voorstelling vol visueel spektakel, Griekse mythologie, extase en avontuur. De voorstelling bestaat uit drie afleveringen die je op één avond achter elkaar ‘bingewatcht’. Voor aanvang en tussen de afleveringen door zijn er acts, muziek en kun je lekker eten. “Als bezoeker ben je, als je het theater binnenkomt, direct onderdeel van het geheel. Trojan Wars gebeurt niet alleen op het podium van het toneel, maar om je heen, met jou samen,” vertelt regisseur Noël Fischer enthousiast.

Zaanse jongeren op het podium

Op het podium staan meer dan honderd personages. Een deel van hen wordt gespeeld door topacteurs zoals Bram Suijker en Romana Vrede. Daarnaast doen er in ieder theater zo’n vijfentwintig leerlingen mee van een school uit de omgeving van het theater. Welke school in Zaandam mee zal doen is nog even spannend. De leerlingen zullen een dag repeteren en gaan daarna direct de planken op.

Wat doet oorlog met je?

Het stuk waarbij het theater is omgebouwd tot één groot festivalterrein, klinkt heel vrolijk toch heeft het stuk ook heeft een serieuze boodschap. Noël Fischer: “De Ilias is het oudste verhaal over de oudste oorlog die we kennen. Trojan Wars is de moderne bewerking met de ogen van nu. We zien dagelijks de gevolgen voor mensen. De vele vluchtelingen, de crisis op de Griekse eilanden, de ellende in Afganistan. In Trojan Wars gaat het om wat oorlog met jonge mensen doet. Als je het meemaakt, kun je er niet aan ontsnappen. Hoe voelt dat? Tussen de marathondelen gebeurt het ook in de foyers en ben jij als bezoeker aan de beurt. Zou jij de strijd aangaan of zou je helemaal nooit willen vechten?”

 Zin om een avond niet te Netflixen en toch te bingewatchen? Kijk voor tickets en meer info op www.zaantheater.nl