‘Eenzaamheid kent geen leeftijd, afkomst of geslacht’

Algemeen
Van jong tot oud, iedereen kan zich wel eens eenzaam voelen. Dit kan leiden tot psychische en zelfs fysieke klachten zoals vermoeidheid en hoofdpijn, waardoor mensen zich gaan terugtrekken en problemen erger kunnen worden.
Van jong tot oud, iedereen kan zich wel eens eenzaam voelen. Dit kan leiden tot psychische en zelfs fysieke klachten zoals vermoeidheid en hoofdpijn, waardoor mensen zich gaan terugtrekken en problemen erger kunnen worden. (Stockfoto)

ZAANSTAD - Elkaar verder helpen en haalbare, gezamenlijke doelen stellen. Samen een slagvaardige stap vooruit zetten. Dat is wat de gemeente Zaanstad graag wil doen in de gespreksgroep Een tegen eenzaamheid. In het kader van de Week Tegen Eenzaamheid trapt woensdag 29 september tussen 9.00 en 10.30 de coalitie, samen met deelnemers, de Week Tegen Eenzaamheid af tijdens een digitale bijeenkomst. Geïnteresseerden zijn welkom deel te nemen.

Startbijeenkomst Week Tegen Eenzaamheid

De Zaanse coalitie tegen eenzaamheid is in 2019 gestart. Dit netwerk komt jaarlijks samen rond de themaweek. Voor velen uit het netwerk is het tegengaan van eenzaamheid een beperkt onderdeel van de beroepsmatige of vrijwillige inzet. En daarbinnen vormen ouderen een specifieke doelgroep. Om het gezamenlijke netwerk optimaal in te zetten, wordt er na een kort plenair deel in groepjes doorgepraat met subthema’s. Vooraf helpt het om alvast vragen te stellen via een online vragenlijst. De antwoorden daarop bepalen zowel de groepsindelingen als gespreksrichtingen. Dit is meteen jouw aanmelding. Een week na afloop ontvangt iedereen een verslag van de uitkomsten, inclusief doelen en vervolgstappen.

De link naar de aanmeld-vragenlijst: https://tinyurl.com/49c7md5t Of mail naar langerthuiswonen@zaanstad.nl

Programma

9.00 uur: Welkom door begeleider Bas Husslage van de Zaanse Uitdaging. Kort gesprek met wethouder Songül Mutluer. Inspirerende interviews met netwerkpartners 

9.20 uur:  Uiteen in groepjes – met begeleiding en verslaglegging. 1) Tegengaan eenzaamheid, 2) Eenzaamheid voorkomen, 3) Digitaal vaardiger maken eenzame ouderen, 4) Nieuwe ideeën versterking netwerk. 

9.45 uur: Wisseling groepjes. 

10.10 uur: Nagesprek en afsluiting 

Alert zijn

Zaanstad besteedt in de themaweek extra aandacht aan de mogelijkheden voor ontmoeting. Wethouder Songül Mutluer: “Eenzaamheid kent geen leeftijd, afkomst of geslacht, het kan iedereen treffen. Het is belangrijk dat we samen alert zijn op signalen. Een klein gebaar kan een verschil maken in iemands leven: een praatje maken op straat, een telefoontje, even langsgaan, interesse tonen in een ander of aanbieden om te helpen met een klusje. Door corona is fysiek contact minder vanzelfsprekend geworden en gebeurt er veel digitaal. Digitale ontmoeting biedt kansen, maar is voor sommige mensen ook nog uitdagend. Het is belangrijk dat inwoners weten waar ze terecht kunnen als ze hulp nodig hebben bij digitale vormen van ontmoeting. Daar gaan we samen met de Zaanse coalitie tegen Eenzaamheid de komende tijd nog meer op inzetten.”

Dat de wethouder het niet alleen bij mooie woorden laat, hebben we in het verleden als redactie zelf gemerkt. Zo was ze gewoon solo te vinden aan de stamtafel in een grote supermarkt en nodigde spontaan het winkelend publiek uit plaats te nemen en met elkaar in gesprek te gaan. Respect voor haar laagdrempelige aanpak ‘geen woorden maar daden’.  

Trek aan de bel

Inwoners die graag met anderen in contact willen komen, kunnen op allerlei plekken terecht in Zaanstad. Op dinsdagen kun je samen lunchen in de Bullekerk bij de ‘Uitsmijterij’, op vrijdagen kun je sjoelen in Parkzicht in Zaandijk, er zijn allerlei koffieochtenden en in de JongerenHub in Saendelft kunnen jongeren samen muziek maken en andere activiteiten doen. Inwoners die liever telefonisch een praatje maken kunnen bijvoorbeeld terecht bij de Luisterlijn (075 616 2000).

Meer informatie en activiteiten zijn te vinden op www.langerthuiswonen.zaanstad.nl/een-tegen-eenzaamheid.