‘Geld beleggen in cryptomunten kent grote risico’s’

Algemeen
De vier studenten die #CRYPTOkentRISICO oprichten als kennisplatform over beleggen in cryptovaluta.
De vier studenten die #CRYPTOkentRISICO oprichten als kennisplatform over beleggen in cryptovaluta. ((Foto: aangeleverd))

ZAANSTREEK – “Natuurlijk kan investeren in cryptomunten veel geld opleveren. Zelf zag ik mijn inleg van 2000 euro in vier maanden tijd oplopen tot 25.000 euro. Alleen is het gevaar dat je door één tweet van influencers als Elon Musk razendsnel weer alles verliest net zo groot. Je krijgt daarvoor nooit een waarschuwing. Het is niet te vergelijken met gewone beleggingen. Met name veel jongeren kennen de gevaren van de huidige cryptomarkt niet. Daarom zijn wij, vier studenten Commerciële Economie aan de Hogeschool van Amsterdam, bezig met het oprichten van ons platform #CRYPTOkentRISICO. Met als doel meer awareness creëren voor de gevaren van het investeren in cryptovaluta”, stelt Ramon van Wijngaarden.

Economiestudenten waarschuwen met platform #CRYPTOkentRISICO voor cryptofraude

De 22-jarige Zaandammer zoekt, samen met zijn medestudenten Daniek Nijboer uit Amsterdam, Lars Boomsma uit Beverwijk en Adriaan Ruijter uit de Beemster, de publiciteit op. Hun doel: leeftijdsgenoten waarschuwen voor de gevaren van ‘even snelle winst pakken’ met cryptovaluta als Bitcoin, Uniswap en XRP. De studenten willen niemand tegenhouden om in crypto te investeren. Het is wel belangrijk dat potentiële investeerders weten waar ze aan beginnen.

‘Stap in de toekomst’

Wie zoekt op soorten cryptomunten komt al snel op web site met je met ronkende teksten gouden en bergen beloven. ‘Een cryptomunt moet je zien als stap in de toekomst. De algemene verwachting is dat cryptocurrency langzaam maar zeker de plaats van de reguliere munteenheden inneemt. De praktijk wijst dit ook uit’ bralt bijvoorbeeld de cryptokoersgids.nl

Trap niet in verhalen van alleen maar winst, winst en nog eens winst

Beginnende beleggers worden over de streep getrokken door een platform als Pi waarbij je je eerste stappen zet zonder inleg. De waarde van de ‘Pi’ volgt op later moment. Nu ‘spaar’ je door elke dag te ‘mijnen’ in de app en zo je ‘Pi Blockchain’ te vergroten.

Steeds normaler

“Investeren in Cryptovaluta begint steeds normaler te worden onder (jong)volwassenen. Onlangs was er een student in het nieuws die maximaal leent bij Duo om dit vervolgens te investeren in crypto. Je geld beleggen in crypto kent grote risico’s. Niet alleen omdat er een stijgende lijn in fraude is, maar ook omdat het gebrek aan voorkennis bijzonder hoog is onder een grote groep mensen”, vertellen de vier studenten.

‘Snelle geld’

“Je ziet voornamelijk de succesverhalen van crypto in het nieuws. Er zijn echter altijd verliezers in de cryptomarkt. De aantrekkingskracht van deze markt trekt veel jongeren aan. Die hebben vaak geen idee hoe de cryptomarkt in elkaar zit maar zijn aangetrokken door het ‘snelle geld’. Dit ‘snelle geld’ heeft te maken met de ‘volatiliteit’ van de markt. Dat betekent dat de koers de ene dag tot soms wel 200% hoger kan zijn dan de dag ervoor”, aldus het viertal. 

Het betalen met Bitcoin als betaalmiddel wordt door bedrijven zelfs ingezet om publiciteit te genereren en betalen ermee zo gewoon mogelijk te doen lijken. Zo liet Jesse Haanstra, mede-eigenaar bij online marketing bureau SEO Vrienden uit Wormer, weten ‘natuurlijk niet te willen achterblijven en klanten de mogelijkheid te bieden te betalen met Bitcoin’. Hun klanten mogen de factuur betalen omgerekend tegen de dagwaarde van de Bitcoin. Tegelijk is die dagwaarde net zo veranderlijk als het weer getuige de ervaringen van Ramon van Wijngaarden.

400 euro winst in één nacht

“Zelf ben ik vannacht 400 euro rijker geworden. Maar er waren ook momenten waarin de waarde van mijn inleg zomaar met 60% onderuit ging. Wie cryptomunten koopt zonder gedegen kennis kan heel snel veel geld verliezen”, waarschuwt Ramon. Voordat hij ook maar één euro investeerde heeft hij maandenlang de cryptomarkt gevolgd op zoek naar betrouwbare influencers. Samen met z’n studiematen heeft de Zaandammer zich eerst heel goed geïnformeerd om te voorkomen zijn inleg razendsnel te verliezen. En dan nog blijft het een uiterst grillige, onvoorspelbare markt waar de kleine belegger vaak de dupe is laat hij weten.

‘Pump and dump’

“Jonge investeerders worden gelokt naar bepaalde munten om vervolgens ten prooi te vallen aan grote investeerders die na het stijgen van de prijs snel een groot deel van de munten op de markt dumpen. Deze grote investeerders gaan er vaak met grote geldbedragen vandoor. De kleinere investeerders financieren hun winst”, licht hij de marktwerking toe.

Superinvesteerders als Elon Musk handelen met miljarden in crypto en kunnen zo snel een ‘pump and dump’ veroorzaken. “Hij trapte met zijn tweet dat Tesla niet meer in bitcoin investeerde gelijk grote hoeveelheden cryptovaluta weg waardoor hij cashte, maar tegelijk de koers inzakte. Daarna kocht hij weer groot in toen de koers laag stond. Wat je ook ziet is ‘FOMO’; de Fear Of Missing Out’. Oftewel, de angst om dingen te missen. Als je op die manier crypto koopt, kun je je geld heel snel verliezen.”

Tegelijk klinkt het heel goed je inleg met 700% te zien groeien. Maar wat zijn de valkuilen?

Ramon: “Luisteren niet teveel naar influencers. Trap niet in verhalen van alleen maar winst, winst en nog eens winst. Voorbeeld: ik heb 8000 euro in de min gestaan op mijn winst doordat China in het nieuws kwam met de melding niet meer mee te doen aan de cryptobetalingen in hun land. Het geeft aan: de winst kan razendsnel keihard omslaan. Trap ook niet in mailtjes waarin veel winst wordt voorgeschoteld. Vooral mijn leeftijdsgenoten zijn daar gevoelig voor.”

Fraude

De studenten waarschuwen tot slot ook voor fraude met cryptomunten. “Dat komt steeds vaker voor, aldus de Fraudehelpdesk. In de eerste vier maanden van dit jaar is al voor vier miljoen euro aan beleggingsfraude gemeld. In meer dan de helft van de gevallen was die gerelateerd aan cryptomunten.”

Meer weten? Stuur dan een mail naar cryptokentrisico@gmail.com

Weet wat je doet als je belegt in cryptovaluta.