‘Hoofddoel is de wereld een beetje mooier maken’

Algemeen
Wethouder Stadspartij Purmerend Mario Hegger (links) en Nico Braam, voorzitter Zaanse Uitdaging, tonen de eerste refurbished laptops bij de opening van ICT vanaf Morgen voor de Zaanse en Purmerendse jongeren.
Wethouder Stadspartij Purmerend Mario Hegger (links) en Nico Braam, voorzitter Zaanse Uitdaging, tonen de eerste refurbished laptops bij de opening van ICT vanaf Morgen voor de Zaanse en Purmerendse jongeren. (Foto: Luzan Veenendaal )

ZAANSTAD - We zijn ons er niet genoeg van bewust waar onze afgeschreven ICT-apparatuur heengaat. “Europa heeft veel afgeschreven elektronica gedumpt in Afrika en India, waar kinderen met behulp van gasbranders proberen grondstoffen uit de apparatuur te halen”, zegt Ewout Nijland, bestuurder van ICT vanaf Morgen. Hij stoorde zich al langer aan de verwerking van afgeschreven ICT-apparatuur. Hij besloot er samen met jobcoach Laurens Overtoom iets aan te doen en bundelden hun expertise. Met het leerwerkbedrijf ICT vanaf Morgen geven ze jongeren een kans zich te bekwamen in de ICT en tegelijkertijd refurbishen (opknappen voor hergebruik) ze oude ICT-apparatuur of wordt het verantwoord verwerkt.

Door Susan Rozemeijer

ICT vanaf Morgen nu ook actief in Zaanstad

Jongeren met interesse in de ICT die door uiteenlopende redenen zoals angststoornissen of autisme niet naar school of werk gaan, kunnen zich aanmelden bij ICT vanaf Morgen in Zaanstad. “Slimme mensen die eerder buiten de boot vielen en niet kunnen aarden, kunnen dit bij een leerwerktraject wél. Er wordt speciale begeleiding en goede structuur geboden.”

Nijland heeft al een goedlopend ICT-bedrijf: Quantis. “Mijn salaris haal ik uit dit bedrijf, maar ik wil ook maatschappelijk van nut zijn.” Toen hij jobcoach Laurens Overtoom ontmoette ontstond het idee om te gaan samenwerken: overtollige oude ICT-apparatuur een tweede leven geven én tegelijkertijd jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt verder te helpen, veelal richting een betaalde baan. In 2016 ontstond in Alkmaar ICT van Morgen. Sinds oktober is het bedrijf óók actief in Zaanstad, voor Zaankanters en Purmerenders.

Uitzicht op baan

In samenwerking met leerwerkbedrijf Werkom leren jongeren bij ICT vanaf Morgen weer te vertrouwen op hun kunnen, met uitzicht op een betaalde baan of opleiding in de ICT. De jongeren krijgen begeleiding op hun eigen niveau en tempo. 

“We zijn een social bedrijf”, vertelt Nijland gepassioneerd. “Dit betekent dat de maatschappelijke impact voorop staat. We leveren net als een gewoon bedrijf producten en diensten, maar geld verdienen is geen hoofddoel. Het hoofddoel is de wereld een beetje mooier maken.”

Derde leerweg

De jongeren melden zich aan via ouders, de gemeente of via Werkom. Bij ICT vanaf Morgen leren ze binnen een jaar structuur aan te brengen in hun leven, maar ook weer zelfvertrouwen te krijgen zodat ze weer fit genoeg zijn om aan het werk te gaan. Deze jongeren hebben vaak geen dagbesteding, trekken ze zich terug op hun kamer om ’s nachts te gamen en overdag te slapen, vertelt Nijland. In samenwerking met het Horizon college in Alkmaar is een opleiding opgezet, een derde leerweg, waarbij ICT vanaf Morgen het praktijkgedeelte van een Mbo-opleiding voor zijn rekening neemt. “De leerlingen kunnen puur bezig zijn met ICT. Daarna ontvangen ze van ons een erkende praktijkverklaring.”

Datawiping

“We zijn begonnen met vrijwilligers en een aantal cliënten met als eerste dienst datawiping. Alle datadragers zoals harde schijven, back-up tapes, geheugenkaarten van aangeleverde ICT-apparatuur worden door ons gewiped of fysiek vernietigd om misbruik door derden te voorkomen. De diensten zijn nu uitgebreid naar het testen van software en werkplekmigratie, allround ICT-support en webdesign voor stichtingen en verenigingen. Onze allereerste klant was Tata steel die ons indertijd 24 pallets afgeschreven ICT-apparatuur bracht. We werken nu met 45 man in Alkmaar waarvan 35 cliënten. Een aantal mensen hebben we in dienst genomen. De cliënten stromen door naar betaalde reguliere banen of volgen hierna een opleiding.”

Zit je thuis en heb je interesse in een leerwerktraject binnen de ICT? Wil je klant worden? Of heb je als particulier of bedrijf afgeschreven ICT-apparatuur? Mail dan info@ictvanafmorgen.nl of kijk op www.ictvanafmorgen.nl

Bestuurders Laurens Overtoom (links) en Ewout Nijland tijdens een open dag.
Afbeelding
Jongeren op locatie aan de slag.
Medewerkers Sjaak en Sander.