‘De Corner is mijn kindje’

Algemeen
Ton R. Vermij zoals velen hem herkennen: altijd met de fotocamera paraat.
Ton R. Vermij zoals velen hem herkennen: altijd met de fotocamera paraat. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM – “De Corner is m’n kindje”, zegt Ton R. Vermij gedecideerd over ‘zijn’ Zaanse Ondernemers Sociëteit. Recent werd de Zaandammer door zijn medebestuursleden in het zonnetje gezet vanwege zijn 35-jarig bestuurslidmaatschap van de zakenclub. Uit handen van Corner-voorzitter Ton Komen en Gidi van den Crommenacker, bestuurslid Communicatie, kreeg Ton een prachtige bos bloemen, slagroomtaart en cadeaubon voor een etentje naar keuze. De felicitatie kwam precies op de dag af dat hij de eerste bestuursvergadering in 1986 bijwoonde.

Ton R. Vermij in het zonnetje gezet voor 35-jarig bestuurs-lidmaatschap van De Corner

Ton R. Vermij is vanaf dag één lid van De Corner. En op z’n 75e nog even bevlogen actief voor het zakennetwerk in de rol van bestuurslid, lid van de PR-commissie én als secretaris. En vergeet niet zijn rol als fotograaf tijdens de zakenmeetings. Want ook de content op de website wordt door hem actueel gehouden.

De R van…

Ton ‘R’. Vermij. Vergeet nooit de R in de naam te vermelden. Maar waar staat die letter eigenlijk voor? “René”, zegt de man die als eerste Centrummanager van Nederland aan de wieg stond van wat nu is uitgegroeid tot het nieuwe stadshart van Zaandam.

Doorpakken

Ton R. Vermij: ondernemer pur sang. Gedreven en bedreven bestuurder. Verbinder. Doorzetter. De man die wellicht het grootste netwerk van de Zaanstreek heeft opgebouwd. Op 28 februari 1946 geboren als zoon van Jan Vermij en Truus Plekenpol. Kruidenier in de Krugerstraat 49 in Zaandam die ook een broodwijk had en langs de deuren ventte.

Met fotografisch geheugen voor details vertelt de jubilaris zijn boeiende levensverhaal. Met indrukwekkende staat van dienst. Een stilzitter is Ton nog steeds niet. Zelfs niet na een hartinfarct en ontplofte long doordat hij doorwerkte met een longontsteking. Hij kan zich nog steeds druk maken als de dingen niet gaan zoals hij ze graag ziet. Niet slabakken maar doorpakken!

“Na mijn technische opleiding begon ik in 1962 als monteur bij Garage Bakker in de Oostzijde. Al snel werd ik magazijnbediende, receptionist en junior autoverkoper. In 1965 ging ik naar C.H.B. Automaterialen op de Dam in Zaandam, tot ik medio 1966 door Martijn Bakker van garage Inverdan werd gevraagd om een soortgelijke zaak op te starten. Dat werd Mini-Pit in de Peperstaat, waar ik van november 1966 tot april 1967 bedrijfsleider was.”

Autoton

Geholpen en gestimuleerd om zelf een zaak te open werd Ton door zakenrelaties als Mart Appelhof en Joop Minderhout die hem de eerste orders toespeelden. Hij wist inmiddels de weg in automaterialenland en de zaak groeide gezond. Op 10 april 1967 werd de stap gemaakt naar de Jonge Arnoldusstraat 56 alwaar de roemruchte naam Autoton het levenslicht zag. Ton betrok de voormalige groentezaak van ome Jan en tante Annie Schenk. Die woonden zelf nog in het achterhuis. Maar langzaam maar zeker lagen de uitlaten in hun woonkamer want de vraag naar automaterialen groeide maar de ruimte niet.

“Gelukkig kon ik in 1970 de oude kapsalon van Dirk Hoeve op Jonge Arnoldusstraat 92 kopen, daar werd ook mijn dochter Nathalie geboren. Maar ook hier groeide de zaak heel snel, dus verhuisde we privé eind 1972 naar Jachtenlaan 66 waar mijn jongste dochter Chantal is geboren”.

Tomeloze inzet

De tomeloze inzet van Ton werd opgemerkt en de handel hem gegund. “Toen Maarten Verheijden het Mitsubishi dealerschap kreeg, moest zijn garage aan De Weer volledig worden ingericht. Tijdens een visite dronken we samen een biertje en na afloop had ik aan hem een complete garage-inrichting verkocht. Ik zeg al, het ondernemen werd me gegund.”

Doordat de kelder op jonge Arnoldusstraat 92 een meter vol water stond door een fout bij de gemeentelijke rioleringswerkzaamheden en Ton uren in het ijskoude water zijn voorraad letterlijk op het droge bracht, liep hij een longontsteking op. Maar ziek zijn past niet in zijn agenda. Toen hij echter naar adem ging happen, wist zijn dochter hem net op tijd het Johannes ziekenhuis in te krijgen. Diagnose: een ontplofte long. Lang tijd om ziek te zijn was er niet want met - toen al - een neus voor het maken van publiciteit, wist hij in 1974 veel volk op de been te krijgen bij de opening van Autoton Automaterialen op Zuiddijk 115.


Autoton op de Zuiddijk was één van de eerste automaterialenzaken in de Zaanstreek. 

“Ik had Ajax professionals Arie Haan, Ruud Krol (die woonden toen bij mij op de Jachtenlaan) en Barry Hulshoff (was een goede kennis) gevraagd de zaak te openen. Een succes!” Al was de voorgevel die voor de verbouwing los bleek te staan minder succesvol…

‘Er werd jaarlijks honderd miljoen verlies geleden in centrum Zaandam’

Doordat de Corner-grondlegger en overbuurman Wim M. Onrust bij Ton in zijn zaak op de Zuiddijk kopieën kwam maken, wist hij Ton te strikken lid te worden en de zakenclub ging op 11 oktober 1984 van start met 99 leden. “inmiddels zijn dat er zo’n driehonderd”, glundert Ton die tot op de dag contact heeft met José, de weduwe van Wim Onrust. Goed voorbeeld van je relaties onderhouden.

Jazzfestivals op Zuiddijk

Als voorzitter van de Ondernemersvereniging Zuiddijk organiseert Ton allerlei succesvolle activiteiten om volk naar ‘zijn’ Zuiddijk te lokken. Drukbezochte braderieën volgden en gigantisch succesvolle Jazzfestivals die duizenden Zaankanters op de been brachten. “Tot in De Volksbond in de Oostzijde deden kroegen mee. Het was een groot succes”, herinnert Ton.

Het besturen gaat Ton zeer goed af, en hij nam zijn maatschappelijke verantwoording in allerlei functies. Naast voorzitter van OV Zuiddijk, werd hij onder meer KNOV-voorzitter van het district Zaanstreek, ondervoorzitter van de Kamer van Koophandel, lid hoofdbestuur KNOV, medeoprichter Zaanse Ondernemersdag, bestuurslid van de stichting Vrienden van molen Held Jozua, jurylid/voorzitter voor de verkiezing van de Beste Zaanse Zakenvrouw en voorzitter Zaanse Startersprijs. De lijst met bestuursfuncties is lang en indrukwekkend. Stapels keurig netjes bewaarde visitekaartjes vormen het bewijs van een werkzaam leven en worden als goud bewaard.

Als ondernemer voorziet Ton een afkalving van de automaterialenzaken en hij besluit in 1989 zijn zaak te stoppen. Een dappere beslissing op je 43e als kostwinnaar met een gezin. In 1990 neemt hij de zware taak op zich om Centrummanager te worden in het Zaan Centrum Projekt. De voorloper van het huidige plan Inverdan.

“Er werd honderd miljoen gulden per jaar verlies geleden in het centrum en er moest wat gebeuren hoorde ik van wethouder Piet Oudega. Die polste mij voor de nieuwe functie”, zegt Ton. “Het feit dat ik ook zelf ondernemer was, speelde in mijn voordeel. Ik sprak de taal van de ondernemer en vormde een brug tussen gemeente, de projectontwikkelaar en het Zaanse bedrijfsleven.” 

Helaas stopte die functie (bij gebrek aan financiering) met een afscheidsreceptie op 28 juni 1996. Voor Rabobank Zaanstreek begon Ton in 1996 als junior-bedrijvenadviseur en regelde ruim tien jaar de PR & Communicatie. Vanaf 2008 maakt hij gebruik van een welverdiende vut.

Vijf omleidingen

Het bestuurlijk werk bracht Ton onder meer naar hoogtepunten zoals twee ontmoetingen met Koningin Beatrix en een uitnodiging voor de Nieuwjaarsbijeenkomst van Koningin Beatrix en prins Claus in het Koninklijk Paleis op de Dam. En een Koninklijke onderscheiding van burgemeester Geke Faber als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Maar ook een open hart operatie met vijf omleidingen… “Ik wist dat er iets mis ging toen ik een keertje de trap op ben gekropen en 24 uur aan één stuk door heb geslapen”, klinkt het laconiek.


Uit handen van burgemeester van Zaanstad Geke Faber kreeg Ton R. Vermij zijn koninklijke onderscheiding. (Foto: Charlotte Akkermans) 

Je zou dan toch denken dat hij het nu dus wat rustig aan doet. Niets is minder waar. Na het interview volgen diverse mailtjes met allerlei bijlagen die op zich al dagenlang prachtig leesvoer opleveren. “Er flitste weer van alles door mij heen en ik ben maar ‘even’ in mijn archief gedoken, zo te zien heb ik al een mooie toekomst achter de rug, ja toch?”. Laat hij tot slot weten.

Kom je ook?

Ton R. Vermij ten voeten uit. Mocht de tijd hem inhalen dan zal hij vast en zeker een functie gaan bekleden in het hemelse bestuur… Tot dat moment vraagt hij maar één ding aan de Zaanse ondernemers: ‘kom je ook eens een keertje naar een Cornerbijeenkomst? Je krijgt geen spijt van je lidmaatschap. Als je maar niet tijdens een meeting op je kont blijft zitten!” 

Typisch Ton. Gas erop en gáán.

Welke autofan stapte er niet binnen voor verstralers, een fraaie spoiler, race striping of technische onderdelen? Autoton op de Zuiddijk 115.
Autoton op de Zuiddijk.
Uit handen van burgemeester van Zaanstad Geke Faber kreeg Ton R. Vermij zijn koninklijke onderscheiding.
Corner-voorzitter Ton Komen zette zijn mede-bestuurslid in het zonnetje.