Uit de fabriek geklapt: Grappen en grollen

Algemeen
Grappen en grollen maken in de fabriek.
Grappen en grollen maken in de fabriek. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK - Koos van der Woude kwam op 11 oktober 1965 als 20-jarige knaap als monteur in dienst bij de productiebedrijven van Albert Heijn. Dat werk deed hij tot de verhuizing in 1993. Het leverde hem veel mooie verhalen op die de inmiddels 76-jarige Zaandammer heeft opgeschreven. In het Zaans Stadsblad publiceren we zijn mooiste pennenvruchten in deze nieuwe rubriek ‘Uit de fabriek geklapt’.  

In de technische dienst werkten ongeveer dertig 30 mensen, monteurs en elektriciens om het machinepark draaiende te houden. De chefs zaten in een verhoogt kantoor in de werkplaats aan de Oostzijde kant. Er werd onderling veel gedold. Maar soms gingen de grappen en grollen wel eens te ver, of liep het uit de hand.

Op een dag stopte ik de kop van een haring in de achterzak van de overal van een collega in de TD. Toen hij zijn blauwe werkpak aantrok snoof de medewerker; “wie heeft er vis op zijn brood?”. De verkeerde persoon kreeg de schuld van die grap. Bij de vermeende dader werd, na werktijd, een emmer vloeibare chocolade in de la van zijn werkbank gegoten. Bij aanvang van de volgende werkdag, was de man wel even bezig om het gereedschap uit de lade te bikken.

Ook gebeurde het op een dag, na een meningsverschil, dat bij een elektricien het voorraam van zijn oude auto met witkalk geschilderd was, Het slachtoffer zette op zijn beurt de VW kever van de veroorzaker op een hoge stapel pallets. Dan sta je toch wel even vreemd te kijken, als je naar huis wilt gaan.

Op een ochtend stond de Hoofdchef Wagner van de chocoladefabriek voor het magazijnloket. Hier kon je ook gereedschap te lenen. Terwijl een collega de man even aan de praat hield, maakte ik snel een briefje met de tekst, ‘Ik ben jarig’. Dat hing ik aan de band van zijn stofjas toen hij zich omdraaide om de werkplaats uit te lopen. Pas na werktijd bij het ophangen van zijn jas, zag hij het briefje en besefte toen pas waarom iedereen hem na het passeren staande hield en hem feliciteerde. Dan ben je nog niet jarig.