Zaanse huurders krijgen waardebon voor energiebesparende producten

Algemeen
Tochtstrips en radiatorfolie zijn simpele middelen om je huis warmer te houden en de stookkosten te verminderen.
Tochtstrips en radiatorfolie zijn simpele middelen om je huis warmer te houden en de stookkosten te verminderen. (Foto: RGB Stock)

ZAANSTAD - Het Rijk geeft subsidie om waardebonnen uit te keren aan Zaanse huurders. De waardebon van € 80,- valt eind februari in de bus en kan besteed worden aan energiebesparende producten, zoals radiatorfolie, LED-lampen en tochtstrips. Ook is het mogelijk om een energiecoach aan te vragen voor persoonlijk advies over energiebesparing aan huis. Het doel is om inwoners te stimuleren minder energie te verbruiken. Eerder was deze regeling van het Rijk al beschikbaar voor woningeigenaren, nu dus ook voor huurders.

Rijkssubsidie voor Zaanse huurders om energie te besparen in woning

Wethouder Songül Mutluer (Wonen, Armoede): “In deze koude wintermaanden en met de stijgende energieprijzen is het belangrijker dan ooit om inwoners te ondersteunen om hun energierekening omlaag te brengen. Daarom maken we graag gebruik van de mogelijkheid die het Rijk biedt om waardebonnen te verstrekken. Het helpt om de energierekening omlaag te brengen en het zorgt voor meer comfort in huis. Hier helpen we inwoners graag bij. Zo kunnen we huurders van woningcorporaties, maar ook in de particuliere sector helpen aan een prettiger klimaat in hun woning en met lagere woonlasten. Hierin zullen we samen met onze partners optrekken om zoveel mogelijk mensen te bereiken en te enthousiasmeren om energie te besparen.”

Verduurzamen

Het verduurzamen van woningen is een belangrijke pijler van de duurzaamheidsambities in Zaanstad. Wethouder Annette Baerveldt (Duurzaamheid): “Zaanstad werkt aan een klimaatneutrale stad. Het verduurzamen van de Zaanse woningen helpt, want deze veroorzaken namelijk zo’n 25% van de CO²-uitstoot. Een energiezuinigere woning is dus goed voor het milieu én voor de portemonnee. Zaanstad wil daarom dat iedereen mee kan doen aan de energietransitie, ook als je zelf geen eigenaar van de woning bent, maar een woning huurt.”  

Gebruik maken van de waardebon is simpel. De gemeente stuurt eind februari alle huurders een brief met daarin een persoonlijke code. Op www.winstuitjewoning.nl/zaanstad staan directe links naar webshops, waar huurders met de persoonlijke code uit de brief voor een bedrag van € 80,- spullen uitzoeken. Ook kunnen ontvangers van de waardebon zelf producten kopen die op de productlijst staan en hun aankoopbedrag terugvragen bij Winst uit je Woning. De waardebon is geldig tot en met 31 juli 2022.

Huurders die persoonlijk advies willen over de producten en de maatregelen, kunnen gratis gebruik maken van een energiecoach. Kelly Schwegler, projectleider van het Energiecoachproject van !WOON: “Onze energiecoaches zijn enthousiaste vrijwilligers uit de buurt. Zij adviseren hoe het energiegebruik verlaagd kan worden door praktische tips én energiebesparende producten cadeau te geven. Een energiecoach denkt met u mee wat voor uw woning of huishouden handig is.”

Actie mogelijk gemaakt door het Rijk

Het budget voor de waardebonnen komt van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) vanuit de landelijke Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW). De gemeente kan met dit budget bewoners ondersteunen bij het reduceren van hun energiegebruik.

Naast deze bijdrage, heeft Den Haag door de stijgende gasprijzen verdergaande financiële ondersteuning aangekondigd voor huishoudens met een laag inkomen. Het Rijk geeft binnenkort duidelijkheid over de besteding van deze gelden. De waardebonnen staan hier los van.

Vragen of hulp nodig

Inwoners kunnen met vragen terecht op www.winstuitjewoning.nl/zaanstad, gebruik maken van de chathulp op de website of een e-mail sturen naar waardebon@winstuitjewoning.nl. Telefonisch kunnen zij terecht bij de helpdesk van Winst uit je Woning op 023 583 69 36.