Bewoners flats Wormer voelen zich onveilig en niet gehoord door WormerWonen

Algemeen
Weg waren de fietstassen van een afgesloten fiets bij de flat aan de Prins van Oranjestraat.
Weg waren de fietstassen van een afgesloten fiets bij de flat aan de Prins van Oranjestraat. (Foto: aangeleverd)

WORMER - Marcel Peereboom ergert zich groen en geel aan de overlast bij de flats aan de Prins van Oranjestraat in Wormer. Hij stelt ‘De bewoners van deze flats voelen zich onveilig’ en vroeg de redactie van het Zaans Stadsblad aandacht te besteden aan zijn oproep tot actie. 

Het laatste voorval betrof het ontvreemden van fietstassen van een afgesloten fiets buiten in de fietsenstalling van de flat aan de Prins van Oranjestraat. “Er is nergens cameratoezicht. WormerWonen laat het begaan”, aldus de bezorgde bewoner. De flats zijn eigendom van Woningstichting Wormerwonen. 

Reactie woningcorporatie: ‘Bij aanhoudende klachten wordt cameratoezicht overwogen’

 ”Met oud op nieuw vernielde een flinke strijker de ruiten van de entreehal en van een naastgelegen boxraam. WormerWonen heeft nog niet de schade die het teweeg heeft gebracht geïnventariseerd. Bewoners krijgen al vanaf september last va vuurwerk(bommen). Voor hun huisdeur en zelfs op het balkon. Regelmatig gebruiken kinderen de hellingbaan als skaterbaan. Levensgevaarlijk, vooral met ouderen als flatbewoners. Kinderen in de flat maken toegangs- en galerijdeuren onklaar door schroeven in het slot te draaien. Belletje trek is nog steeds tijdverdrijf nummer één bij de jongeren. Vooral lastig voor ouderen die slecht ter been zijn. Laatst kon een bewoner een flinke rekening betalen; het contactslot van zijn scooter was voor de derde keer onbruikbaar gemaakt.”

Hij laat ook weten dat hangjongeren de flat inkomen door handmatig de elektrische schuifdeuren open te maken. Bewoners kunnen de ochtend erop het zwerfvuil binnen en buiten opruimen. “De kruising nabij de flat wordt vrijwel iedere avond gebruikt als hangplek voor jongeren die van het voetbal naar huis gaan. Bewoners horen regelmatig hun achternaam en worden luid toegeschreeuwd met homo. Waar blijft de burgemeester?”

Marcel Peereboom zegt dat bewoners zich zich in de steek gelaten voelen door WormerWonen die geen verantwoordelijkheid neemt. “Deze overlast, van jeugd uit achtergelegen straten, duurt al meer dan zes jaar. Aan voorgestelde camera’s wil men niet denken. Ook in coronatijd gaat de overlast gewoon door.”

Reactie WormerWonen

Elsbeth Postma, interim hoofd Wonen, laat weten: “WormerWonen is gedeeltelijk bekend met de problematiek; deze heeft al een tijdje onze aandacht. De opdracht voor het herstellen van de ruiten is al enige tijd geleden gegeven, de reparatie is zo spoedig mogelijk. Voor zover WormerWonen een vermoeden heeft van degenen die de overlast veroorzaken, zijn er al meerdere gesprekken gevoerd met deze jongeren. Overlast in de openbare ruimte zullen wij met de gemeente bespreken. We zullen een verzoek indienen bij gemeente Wormerland of de handhaving kan toezien op diefstal en vernieling in de buurt. Bij aanhoudende klachten wordt cameratoezicht overwogen.”