Jongereninloop UNIT begint nieuwe jaar met speciale middag

Algemeen
De speciale middag van jongereninloop UNIT liet 32 enthousiaste jongeren zien.
De speciale middag van jongereninloop UNIT liet 32 enthousiaste jongeren zien. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM – “De opkomst van deze speciale inloop was prima: maar liefst 32 enthousiaste jongeren waren naar de gelegenheidslocatie van FAEZ in de Oostzijde gekomen”, vertelt jongerenwerkster Amber van der Meulen.

Het ging zaterdag 8 januari om een ‘UNIT Special’. Een hele middag vol gratis workshops voor de jeugd die werden georganiseerd door het Sociaal Wijkteam. En voor deze gelegenheid bijgestaan door de FAEZ brigade.

‘Jeugd kan zich hier laten inspireren en motiveren’

Met de hoge opkomst hopen jongerenwerkers Fhausia, Glenn en Amber een boost te geven aan hun jongereninloop UNIT. Die wordt normaliter op de donderdagmiddag en avond gehouden bij het Zaans Theaterhuis Theatermijn in de Cornelis van Uitgeeststraat in Zaandam.

Workshops

“Op de donderdagmiddag zijn er bij de UNIT verschillende leuke activiteiten voor de jeugd van tien tot circa veertien jaar. En in de avond gaat het door voor de oudere jeugd vanaf veertien jaar. De opzet is op een laagdrempelige manier jongeren met elkaar in contact brengen en te laten werken aan het uitbouwen van hun vaardigheden. Dan doen we door in het eerste uur eerst de ruimte te geven samen spelletjes te doen, dan volgt er een workshop waarin inspireren en motiveren centraal staat. We sluiten vervolgens af met een sociaal gedeelte waarin je met elkaar nader kunt kennismaken”, licht Amber toe.

Geheim…

Jongeren kunnen, zonder zich aan te hoeven melden, bij de gewone UNIT-meetings meedoen. Gratis. Amber: “Wat we gaan doen houden we geheim omdat we hebben gemerkt dat jongeren soms te snel oordelen over een thema zonder dat ze weten wat we precies gaan doen. Het gaat altijd om activiteiten die aansluiten op hun belevingswereld. Zo hebben we een keer een rapper gehad, een jeugdboa vertelde over zijn werk. Of we gaan iets kunstzinnigs doen. Het grappige is we heel verschillende jongeren zien. Van studenten aan de Michael Collega tot kinderen van Syrische vluchtelingen.”

Het Sociaal Wijkteam had voor de UNIT Special de samenwerking gezocht met lokale partij FEAZ. Ervaren docenten boden diverse workshops aan op het gebied van kunst en cultuur om zo de jeugd op een creatieve wijze kennis te laten maken met elkaar en hun talenten.

Steuntje in de rug

“Het is echt van belang dat we dit soort dingen kunnen blijven doen voor de jeugd. Zo houden wij contact met een doelgroep die anders mogelijk bij ons uit het zicht verdwijnt. Wij werken op deze manier effectief samen tegen eenzaamheid én bieden daarmee een plek waar jongeren zichzelf kunnen ontwikkelen en waar nodig een steuntje in de rug krijgen”, aldus Amber.

Meer informatie over deze en/of andere (gratis) activiteiten? Neem dan contact op met het Sociaal Wijkteam in je wijk. Kijk voor de contactinfo op: www.dock.nl/Zaanstad/