Debutantenbal bij seizoensopening kortebaandraverij Assendelft

Algemeen
Het kortebaanseizoen gaat weer van start.
Het kortebaanseizoen gaat weer van start. (Foto: aangeleverd)

ASSENDELFT - Voorafgaand aan het nieuwe kortebaanseizoen waren er door de coronacrisis zorgen over de grootte van het paardenbestand. Toch geeft het deelnemersveld voor de seizoensopening goede hoop. Op de nieuwe locatie aan de Beemsterstraat en Rietwijkstraat komt het maximale aantal van 24 paarden aan de start. Zaterdag 14 mei maken maar liefst twaalf deelnemers hun debuut. 

Vooral over de aanwas van nieuwe paarden is de Kortebaanbond ongerust. Tijdens de coronacrisis investeerden de trouwe eigenaren nauwelijks in talent. Een eerste blik op het deelnemersveld geeft aan dat zij uiteindelijk toch hun portemonnee hebben opengetrokken voor snel startende sprinters. Daarnaast hebben eigenaren ook de paarden die zij al in bezit hadden, ingeschreven voor de langebaan om het eens op deze discipline te proberen.

Wellicht zijn de eigenaren over de streep getrokken door de nieuwe reglementen van de Kortebaanbond en de SNDR. Paarden zonder winsom krijgen nu vijf meter ontheffing. Dit vergroot de kansen van de nieuwe paarden. Waar zij normaal gesproken tijd nodig hebben om het kortebanen te leren, kunnen zij mogelijk direct al in de prijzen lopen.

Dit maakt de koers uiterst interessant. De aanvang is 13.00 uur. De eerste start valt omstreeks 13.30 uur.

Favoriet

Een favoriet aanwijzen is nauwelijks te doen. Doc Holiday (de winnaar van de laatste editie van 2019) en grootverdiener Southwind Raptor zullen op basis van hun prestaties van de afgelopen jaren de meeste aanhang hebben. Zij krijgen echter een flinke kluif aan het goedmaken van tien meter op de beste debutanten.

Vanaf de basisafstand lijken Lordspirit en Ronny Brandt het meest kansrijk. Zij hebben echter uitgerekend tegen elkaar geloot in de eerste omloop! Lordspirit won vorig seizoen de laatste kortebaan in ’t Zand met gelegenheidspikeur Wim van der Mespel. De Leidschendammer zit ook in Assendelft op de sulky. Ronny Brandt was het ‘Paard van het jaar’ in 2019. Hij won dat seizoen voor Stal de Groningers maar liefst vijf kortebanen.

Voor Assendelft is de laatste rit van de eerste omloop extra interessant. Nummer 23, Unguento, is de nieuwe troef van Stal Assendelft. Trainer Frans van der Blonk heeft de hengst na lang speurwerk opgehaald in Italië. Zaterdag maakt hij zijn debuut. Tegenstander is de eveneens debuterende Adiagos Bella, met neefje Thomas Bos (ook uit Assendelft) op de sulky.

Het volledige deelnemersveld en meer informatie is te vinden op de website www.kortebaandraverijen.nl. Meer informatie over het evenement staat op www.harddraverijassendelft.nl.