'We willen ons plaatsen voor de play-offs' - Heren 1 Volleybalvereniging Zaanstad brandt van ambitie

Nieuws
Zaanstad Heren 1 in extase na de handhaving, eerder dit jaar. (Foto: Gilbert Bronkhorst)
Zaanstad Heren 1 in extase na de handhaving, eerder dit jaar. (Foto: Gilbert Bronkhorst) rodi.nl

ZAANDAM - We schrijven zaterdag 24 maart en op het bord staat een 2-0 voorsprong in sets. Dat kan toch niet misgaan voor Heren 1 van Volleybalvereniging Zaanstad? Ze spelen die avond thuis in Topsportcentrum De Koog en de tegenstander is Inter Rijswijk. Op het spel staat lijfsbehoud in de eredivisie. Het gebeurt toch… de Rijswijkers komen terug tot 2-2. De ploeg van toenmalig hoofdcoach Vincent Pirovano richt zich echter op, maar ziet een ruime voorsprong in de beslissende vijfde set gevaarlijk slinken. Desondanks weet Zaanstad via een uiterste krachtsinspanning haar eredivisieplek te behouden. Ook dit seizoen willen de Zaankanters daar blijven. Sterker nog, met de nieuwe hoofdtrainer Sandor Rieuwers, overgekomen van het Oostzaanse Compaen, zijn de ambities dit seizoen hoog. "We willen ons plaatsen voor de play-offs", klinkt hij vastberaden.

"Dit seizoen zetten we hoger in dan vorig jaar. Als we de play-offs halen, doen we het heel goed. De Nederlandse eredivisie is een loodzware competitie", legt Rieuwers, die na jaren tot zijn plezier terugkeert als eredivisiecoach, uit. "Als je na de reguliere competitie bij de eerste zes eindigt, speel je play-offs. Zes teams komen onderling tweemaal tegen elkaar uit in de kampioenspoule. De nummers één en twee in de poule spelen om het kampioenschap. Wie van de twee als eerste drie wedstrijden wint, is kampioen." In de play-offs worden ook de Europese tickets verdeeld.

Doel halen


Zaanstad is sinds zaterdag 25 augustus alweer in training en doet nu met oefenwedstrijden ritme op. Rieuwers geeft aan hoe hij de doelstelling gaat proberen te bereiken. "Ik ben voorstander van goedgetrainde volleyballers. We trainen drie keer in de week, doen daarnaast aan krachttraining. Het is belangrijk dat mijn spelers atletisch zijn en een goede slag- en sprongkracht hebben. Bovendien geef ik ze voor wedstrijden tactische opdrachten mee. Volleybal is dankzij het toenemend gebruik van videoanalyses nog meer een tactisch spelletje geworden."

"Alle wedstrijden worden gefilmd en zelfs realtime uitgezonden. Daardoor zijn we goed op de hoogte van hoe onze tegenstanders spelen en kunnen we een uitgekiend speelplan maken. Via computeranalyses weten we bijvoorbeeld hoe een bepaalde serveerder serveert of hoe goed de passes van een team zijn." Datascout Bram Brouwer analyseert deze data. Trainer Derk de Saegher en trainer/coach Mark Donker completeren de technische staf.

Selectie


De selectie waarmee Zaanstad gaat proberen haar plannen te verwezenlijken bestaat uit elf spelers. Zeven daarvan waren ook vorig seizoen vaste krachten en vier nieuwe jongens stromen in: Daniel Homburg en David Bes komen over van Compaen. Rueben Schoones komt van Heren 2 en Jannes van der Ham van het gedegradeerde Inter Rijswijk.

De eerste competitiewedstrijd van Zaanstad staat voor zaterdag 6 oktober gepland. De Zaankanters komen dan uit tegen VC Zwolle. De eerste thuiswedstrijd is zaterdag 13 oktober om 20.00 uur tegen SSS Barneveld. Liefhebbers van topvolleybal kunnen gratis komen kijken in Topsportcentrum De Koog aan Wezelstraat 7 in Koog aan de Zaan.

Zaanstad Heren 1 in extase na de handhaving, eerder dit jaar. (Foto: Gilbert Bronkhorst)