'Elke stem heeft het recht om gehoord te worden' - Jonge Zaanse in finale verkiezing jongerenvertegenwoordiger

Nieuws
Jessica Effah. (Foto: Tjebbe Venema)
Jessica Effah. (Foto: Tjebbe Venema) rodi.nl

ZAANDAM - Gelijke kansen voor iedereen, samen de maatschappij vooruit helpen en respect voor elkaar ongeacht ras, geloof, geaardheid en opvattingen. In een verdeelde samenleving zijn dat thema’s waar Jessica Effah (23) vaak over nadenkt. Op Facebook hoorde de Krommeniese over de verkiezing tot Nederlandse jongerenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties. Om verkozen te worden moeten de kandidaten zich onder andere uitspreken over thema’s als mensenrechten/veiligheid en duurzame ontwikkeling. Het duurde dan ook niet lang voor de organisatie een sollicitatiebrief van Jessica op de mat had liggen. Ze werd aangenomen en mocht naar de voorrondes. Daar kwam ze doorheen en zo stond ze zaterdag 6 oktober in de halve finale in Utrecht. Daar was de jury zodanig onder de indruk van haar pleidooi voor het verminderen van de ongelijkheid in de wereld dat de Zaanse nu in de finale staat. Tijdens de Nacht van de VN, zondag 5 november in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger, hoort ze of zij of haar tegenstreefster Hajar Yagkoubi uit Helmond verkozen wordt.


Jessica groeide als half Nigeriaans meisje op in Krommenie. Dat vond ze toen moeilijk en ze was ook wat onzeker. De Zaanse kreeg bovendien havo/vwo-advies, maar moest toch naar het vmbo. Ze besloot de mbo-opleiding Pedagogisch Werk te gaan doen, wat haar prima afging. Jessica studeerde verder. Deze zomer haalde ze haar diploma van de hbo-opleiding Sociaal Pedegogische Dienstverlening. Momenteel volgt Jessica de lerarenopleiding Pedagogiek om les te kunnen geven op het mbo. Dit laatste doet ze allemaal naast de verkiezing. "Het zal wel even aanpoten zijn", zegt de Zaanse, die inziet dat haar achtergrond haar juist uniek maakt en nu veel zekerder van zichzelf is. Ze denkt serieus na om ook nog een Master Pedagogiek aan de universiteit te doen.

De lange route naar een mooie opleiding en haar achtergrond vormen de inspiratie voor de boodschap die ze uitdraagt. "De kern is dat elke stem het recht heeft om gehoord te worden. Iedereen moet mee kunnen praten. Bovendien heeft diversiteit vele positieve kanten. We zijn allemaal anders, hebben allemaal iets te bieden. Iets wat ik niet kan, kan mijn buurvrouw wel en wat de buurvrouw niet kan, kan ik."

Voor de verkiezing is het de bedoeling dat Jessica zich op jongeren richt. Gevraagd naar wat ze daarbij onder diversiteit verstaat, zegt ze: "Alle soorten jongeren. Jongeren van 12 tot 14 jaar, die soms al supergoede ideeën hebben. Studerende jongeren van begin twintig, jongeren achterin de twintig, maar ook de verschillende etniciteiten en religies die zij hebben en of ze lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender zijn of niet."

Campagne


Vanaf maandag 29 oktober gaat Jessica een week lang campagne voeren. In die periode kunnen alle Nederlandse jongeren stemmen op de vertegenwoordiger van hun voorkeur. "Ik ga vooral online campagne voeren, want de meeste jongeren zitten op Facebook en Instagram. Daar ga ik berichten, video’s, foto’s en informatie over mezelf verspreiden. Flyeren en de media opzoeken doe ik ook en volgende week geef ik een gastles op een school in Amsterdam."

In de finale, zondag 5 november in Pakhuis de Zwijger, bepaalt de jury op basis van een speech van drie minuten die Jessica en haar tegenstreefster Hajar moeten houden en het aantal stemmen wie de winnaar wordt. Alle Nederlandse jongeren kunnen in de campagneperiode stemmen op de vertegenwoordiger van hun voorkeur. Jessica kijkt uit naar de finale: "Ik heb er heel veel zin in. Het lijkt me heel tof. Ik ga voor het eerst voor een groot publiek van een paar honderd man spreken."

VN-jongerenvertegenwoordiger


Mocht Jessica verkozen worden, dan is ze twee jaar lang VN-jongerenvertegenwoordiger Mensenrechten en Veiligheid. Jongerenvertegenwoordigers vormen de schakel tussen jongeren en (politieke) instanties. Zij gaan op zoek naar meningen en ideeën van jongeren. Deze bespreken ze vervolgens met onder andere beleidsmakers en zelfs de Verenigde Naties in New York. Naast de twee vertegenwoordigers Mensenrechten en Veiligheid gaan er ook twee vertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling naar de VN.
Jessica: "Je vertegenwoordigt de stem van de jeugd bij congressen van de Verenigde Naties. Zo kun je jongeren meer bij de maatschappij en de politiek betrekken. Veel jongeren houden zich er niet zo mee bezig, maar politiek heeft veel invloed. Kijk bijvoorbeeld naarde afschaffing van de studiefinanciering."

Meer informatie over Jessica is te vinden op haar Facebook-pagina Jessicanaardevn en haar Instagram-pagina: Jessicajoann. Stemmen op Jessica kan via stem.njr.nl/jessica zodra ‘het online stemlokaal’ geopend is. Meer over de verkiezing is te lezen op: www.jongerenvertegenwoordigers.nl en www.nachtvandevn.nl.

Jessica Effah. (Foto: Tjebbe Venema)