'Zou er ook een Jordaan in de hemel bestaan?' - Johnny Jordaan, Willy Alberti en Tante Leen even terug in 'Kerstfe

Nieuws
(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd) rodi.nl

ZAANDAM - Johnny Jordaan, zijn neef Willy Alberti en Tante Leen, er zijn weinig Nederlanders die niet van deze volksartiesten uit de Jordaan hebben gehoord. Alle drie zijn ze er al een tijdje niet meer, maar ze leven voort in de muzikale harten van velen. Het idee van 'Kerstfeest in de Jordaan' is dat de drie artiesten vanuit de hemel met veel plezier terugblikken op de mooie en gezellige kerstdagen in de Jordaan. In de voorstelling staat het leven van Johnny Jordaan centraal. Wie wist er bijvoorbeeld dat hij een kortstondige relatie met cabaretier Wim Sonneveld had? Acteur Rob van de Meeberg (Johnny Jordaan), zangeres Mieke Stemerdink (Tante Leen) en zanger Harry Slinger (Willy Alberti) spelen de hoofdkarakters. Zaankanters opgelet, want zij komen zondag 23 december naar het Zaantheater. Zaanstreek op Zondag zocht de geboren Jordanees Slinger thuis in Westzaan op voor een interview over 'Kerstfeest in de Jordaan' en zijn rol in het stuk.
door Daan Ruijter
Slinger toert al sinds woensdag 5 december bijna dagelijks met het theatergezelschap door het land. "Mensen vinden de voorstelling ontzettend leuk. In Almelo zeiden ze zelfs: 'Als jullie morgen weer zouden komen, zouden we weer gaan!'", aldus de zanger. Slinger kijkt dan ook uit naar 23 december. "Het Zaantheater, daar heb je altijd zin in. Je komt in een warm bad, een soort stadshuis. Het is ook nog een heel leuk stuk om te spelen en het publiek kan zich lekker vermaken."
Aan het begin van de voorstelling klinkt het lied 'Zou er ook een Jordaan in de hemel bestaan?' Het verhaal speelt zich per slot van rekening af in de hemel. Het leven van Johnny Jordaan wordt in toneelvorm verteld, in gesproken tekst en in samenspel met liedjes en dans. Slinger: "We zijn eigenlijk een grote, dode familie en we komen tot leven in de hemel. De engelen begeleiden de liedjes met hun hemelse zang. René Trok trekt de accordeon en Bert Stoots verzorgt de pianopartijen."

Levenverhaal

Het publiek krijgt een inkijkje in het leven van Jordaan. "Onder de kerstboom vertellen we het levensverhaal van Johnny Jordaan. Alles wat erinzit, is waargebeurd. Omdat we allemaal bekende liedjes laten horen, zingt de zaal geheid mee. Zeker in Zaandam, zo vlak bij Amsterdam!", klinkt Slinger enthousiast. "Mensen die gevoelig zijn, pinken misschien wel een traantje weg, maar er zitten ook een hoop anekdotes in. Wie wist bijvoorbeeld dat Wim Sonneveld en Johnny Jordaan elkaar in Palermo ontmoetten en een kortstondige herenliefde kregen? Echter, wie denkt dat deze ontmoeting in Italië was, heeft het mis. Op het Rembrandtplein bestond een kroeg die Palermo heette."
Willy Alberti zong aan het begin van zijn carrière veel Italiaanse nummers. Slinger heeft dus wel aan zijn Italiaans moeten werken, maar heeft daar vertrouwen in. Hij zal ook een kleine metamorfose ondergaan. "Ik krijg een pruik op mijn hoofd en ga keurig in smoking, want dat deed Willy ook altijd." Bovendien zingt hij onder meer voor het nummer 'Mijn vader was porder' tweede stem. "Rob van de Meeberg staat eerste stem te blèren", zegt Slinger met een brede glimlach. "Ik moest wel even oefenen op de tweede stem hoor." Slinger speelt ook de rol van God, Wim Sonneveld en Ton Slierendrecht, de latere vriend van Jordaan.
Slinger

Niet voor niets speelt Harry Slinger mee in de voorstelling. "Ik ben geboren op Bloemgracht 121, drie hoog, aan de mooiste gracht van de Jordaan. Ik kan me nog herinneren dat ik als jongen op de schouder van mijn broer Arie keek naar een optreden van Johnny Jordaan op de Lindengracht. De toen wereldberoemde platenzaak De Draaitafel organiseerde het Jordaan Festival en ontving Johnny toen voor zijn optreden. Het was zo druk dat het zwart van de mensen zag!"
"Na de Tweede Wereldoorlog was er in de Jordaan veel armoede. Muzikanten als Johnny Jordaan, Willy Alberti en Tante Leen lieten zien dat je toch wat kon bereiken", verklaart Slinger de populariteit van het trio. "Dat gaf mij als jonge jongen inspiratie. Je kende alle liedjes. Mijn vader had een kledingmakerij. Pa zong tijdens het strijken en ik werd als klein mannetje bij verjaardagen op tafel gezet om te zingen. Dan stond er een lp op en zong ik 'Bij ons in de Jordaan' en 'Geef mij maar Amsterdam.'" Slinger zou later zelf als zanger furore maken met zijn band Drukwerk. Met de Single 'Je loog tegen mij' bereikte hij in 1982 de eerste plaats van de Nederlandse Top 40 en de Nationale Hitparade.
Kerstfeest in de Jordaan begint zondag 23 december om 16.00 uur in het Zaantheater. Kaarten zijn te bestellen via www.zaantheater.nl. Voor alle andere speeldata kunnen belangstellenden kijken op www.kerstfeestindejordaan.nl.