Nieuwe expositie in het Theehuis Zaandijk

Nieuws
Werk van Stella Burggraaf. (Foto: Stella Burggraaf)
Werk van Stella Burggraaf. (Foto: Stella Burggraaf) rodi.nl

ZAANDAM - In het Theehuis Zaandijk wordt tot en met dinsdag 18 januari het werk van vier kunstenaressen getoond: Stella Burggraaf, Lia van Ham, Els Bottema en Eva van Kempen. Stella Burggraaf exposeert haar schilderijen, Lia van Ham glaswerk en keramiek, Els Bottema keramiek en Eva van Kempen sieraden.
Stella Burggraaf schildert impressies van het Noord-Hollandse strand en polderlandschap. Het uitgangspunt daarbij is de horizon waaromheen zij haar eigen beeld creëert: ruimtelijk en simpel. In olieverf zoekt ze naar de sfeer van drassige landjes, spiegelend water en Hollandse luchten.
Lia van Ham is van huis uit schilder, maar heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in grafiek, keramiek en glas. "Vrijwel uniek is haar combinatie van zeefdruk op keramiek. Ondanks haar veelzijdigheid en verschillende technieken zie je in het eindresultaat dat het een werk van Lia is. Niet de techniek bepaalt de vorm van het kunstwerk, maar Lia. Haar werken worden in binnen- en buitenland getoond", aldus Theehuis Zaandijk.
De keramiste Els Bottema heeft zich vooral gespecialiseerd in zogenaamde primitieve stookmethodes zoals raku, kuilvuur en saggar firing. Al haar werk is handgevormd. Uit haar werk blijkt duidelijk haar voorkeur voor natuur en architectuur als inspiratiebronnen. "De kracht en veerkracht van de natuur maken elke keer weer diepe indruk. Wat sterk lijkt, blijkt kwetsbaar en wat kwetsbaar lijkt, blijkt sterk. Deze paradox komt perfect tot uiting in het werk van Els, net zo als in de gezamenlijke kunstwerken van Els en de viltkunstenares Mirjam Verbeek", aldus Theehuis Zaandijk.
Eva van Kempen is een edelsmid-sieraadontwerper. Zij werkt met de materialen die haar bewegen. De kunstenares heeft diverse collecties gemaakt waarbij zij rood-, geel- en witgoud met parels, diamanten en handgeslepen edelstenen combineert. Ook werkt zij met verlaten, medische materialen die zij in ere wil herstellen en ze laat in haar werk de waarde en schoonheid ervan zien. Haar solotentoonstelling LifeLines (2015) kreeg internationale belangstelling. Het deel van de museale solotentoonstelling Ready-To-Bear (2017) is opgenomen in de vaste collectie van Museum de Fundatie en nog steeds te bezichtigen in Kasteel het Nijenhuis te Wijhe/Heino.
Het Theehuis is vrijdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur geopend en bevindt zich op Lagedijk 39 in Zaandijk.