'Iedereen anders, iedereen gelijk' - Fakkeloptocht tegen discriminatie in Krommenie

Nieuws

WORMERVEER - 'Iedereen anders, iedereen gelijk.' Met het spandoek met deze tekst lopen deelnemers aan de Fakkeloptocht tegen discriminatie maandag 24 december vanaf 19.30 uur door de straten van Krommenie. "Wij zijn voor een land waar iedereen zich thuis kan voelen. We kunnen verhitte discussies met elkaar voeren, maar uiteindelijk telt één ding: Nederland is van ons allemaal", aldus de organisatie van de optocht.
Artikel 1 van onze grondwet is duidelijk: Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan. Kerstavond kan een mooi moment zijn om vol overtuiging dit standpunt uit te dragen. Dit kunnen mensen doen door met de jaarlijkse fakkeloptocht tegen discriminatie mee te lopen. De fakkeltocht gaat door de straten van Krommenie, met een tussenstop bij de oude burgemeesterswoning aan de Zuiderhoofdstraat voor warme chocolademelk. De tocht gaat verder langs de Bevrijdingsboom aan het Arinkplein. Burgemeester Jan Hamming gaat een toespraak houden.
De fakkeloptocht begint om 19.30 uur bij het multicultureel centrum De Groote Weiver, Industrieweg 1A in Wormerveer. Er zijn fakkels aanwezig. Voorafgaand is er om 18.00 uur de mogelijkheid om aan te schuiven bij de buurtmaaltijd. Reserveren is noodzakelijk en dat kan via tel.: 075-7370100.

Bevrijdingsboom
In 1955 had de echtgenote van de toenmalige burgemeester van Krommenie ter herdenking van tien jaar bevrijding de Bevrijdingsboom aan de Weverstraat geplant. In 2014 werd de boom omgehakt en verdween ook de herdenkingssteen die daarbij was geplaatst. Op initiatief van de huidige bewoonster van de oude burgemeesterswoning is die steen weer teruggevonden en in 2016 feestelijk weer geplaatst bij de boom op het Arinkplein. Zo heeft Krommenie haar Bevrijdingsboom weer terug, in dezelfde buurt als waar een van de bekendste verzetsstrijders van de Zaanstreek tot aan zijn dood in 1991 heeft gewoond: Jan Brasser, bekend onder zijn verzetsnaam Witte Ko.