Luisterlijn Zaandam benodigt in donkere dagen extra oren - Informatiebijeenkomsten nieuwe vrijwilligers in Zaanda

Nieuws

ZAANDAM - Waar iedereen in deze donkere dagen graag aftelt, telt de Luisterlijn liever door. Zelfs tijdens de donkere feestdagen zitten er dag en nacht vrijwilligers klaar om een luisterend oor te bieden. Zij laten hun eigen kerstdiner en vuurwerkmoment schieten om er voor iemand anders te zijn. Directeur-bestuurder Monique van Bijsterveld: "Het aantal mensen dat contact met ons zoekt over depressie, rouw of eenzaamheid neemt alarmerend toe. We groeien mee, maar zijn er nog niet. We willen in 2019 doorgroeien tot minimaal 2019 vrijwilligers. Mensen die een luisterend oor willen bieden, zijn zeer welkom."
Alles wat zich in iemands hoofd kan afspelen, komt momenteel voorbij in telefoon- en chatgesprekken met vrijwilligers van de Luisterlijn. Juist deze donkere dagen versterken gevoelens als eenzaamheid, die veel mensen liever diep wegstoppen. In 2018 pakten de Luisterlijnvrijwilligers al bijna twintigduizend keer váker de telefoon op dan vorig jaar. Daarnaast groeide het aantal chatgesprekken met bijna 40 procent. Om die reden snakt de organisatie naar versterking.

Luisterlijn Zaandam
De Luisterlijn Zaandam start in januari met het trainen van nieuwe vrijwilligers. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via deluisterlijn.nl/vrijwilliger. Als vrijwilligers zich voor het werk aanmelden, volgt er een kennismakingsgesprek. Maandag 7 januari van 16.00 tot 17.00 en donderdag 10 januari van 10.00 tot 11.00 uur vinden in Zaandam informatiebijeenkomsten plaats voor mensen die interesse hebben in dit vrijwilligerswerk. Aanmelden kan per e-mail, via: zaandam@deluisterlijn.nl.
Prinses Beatrix

Gelukkig voor de Luisterlijn ontdekken steeds meer vrijwilligers de organisatie. Afgelopen tijd groeide deze van ruim 900 vrijwilligers naar zo'n 1.400. Echter, daarmee kan de Luisterlijn de behoefte aan contact nog niet bijbenen. Zodoende komt de Luisterlijn met een ludieke 2019-doelstelling: 2019 vrijwilligers in 2019. "Met de acties en doorontwikkeling die we voor volgend jaar hebben gepland, moeten we een heel eind kunnen komen", verwacht Van Bijsterveld. Deel van die doorontwikkeling is een nieuwe naam voor de organisatie. Woensdag 12 december onthulde prinses Beatrix dat het voormalige Sensoor verder gaat onder de naam de Luisterlijn. Deze naam legt uit wat het belangrijkste is in de gesprekken, namelijk luisteren.
Gehoord worden is een basisbehoefte van ieder mens. Vrijwilligers van de Luisterlijn bieden dag en nacht een luisterend oor. Vrijwilligster Marianne: "Ons werk is fascinerend en geeft veel voldoening. Het maakt niet uit of je fysiek beperkt bent of onervaren. Als je maar tijd en ruimte hebt in je hoofd, hart en agenda. Er komt een grote verscheidenheid aan problemen op je af, issues waarvan je het bestaan niet weet. Eenzaamheid is vaak een achterliggend probleem. Na een gesprek zei een beller laatst: 'Eindelijk luistert er eens iemand zonder oordeel.' Om dit werk te kunnen doen, worden we goed getraind en begeleid. Met mijn luisterend oor ben ik van grote waarde."
Bellen voor een anoniem gesprek kan dag en nacht naar 0900-0767 (5 cent per minuut) en chatten of e-mailen via deluisterlijn.nl.