Bouw nieuw molenmuseum stap dichterbij

Nieuws
Medio 2019 wil het Molenmuseum met de bouw van het pand starten. (Foto: Daan Rujter/Rodi Media)
Medio 2019 wil het Molenmuseum met de bouw van het pand starten. (Foto: Daan Rujter/Rodi Media) rodi.nl

ZAANDAM - De gemeenteraad van Zaanstad heeft onlangs unaniem ingestemd met het voorstel om de claim die de gemeente had op het pand Museumlaan 18 te laten vallen. Dit is het pand van het huidige Molenmuseum in Koog aan de Zaan.
Volgens een oude afspraak uit 1973 zou De Zaansche Molen het pand voor 1 gulden terug moeten verkopen aan de gemeente wanneer in het huidige pand geen museum meer zou worden geëxploiteerd. De gemeente ziet nu af van die bepaling, waarmee De Zaansche Molen het pand in de verkoop kan doen en de opbrengst kan inzetten voor de aankoop van villa Kalverliefde om daar het nieuwe Molenmuseum te realiseren.
Een flinke opsteker dus voor de vereniging. De gemeenteraad spreekt hiermee het vertrouwen uit aan De Zaansche Molen en laat zien dat ze achter de plannen staat om het nieuwe Molenmuseum op de Zaanse Schans te realiseren. Het besluit van de gemeente Zaanstad was nodig om tot definitieve aankoop van villa Kalverliefde over te gaan. Dit wordt nu in gang gezet. Inmiddels is ook de omgevingsvergunning voor het nieuwe Molenmuseum aangevraagd. Medio 2019 wil het Molenmuseum met de bouw van het pand starten.