Platform aan de Zaan nodigt belangstellenden uit voor avond over hout

Nieuws
(Foto: Platform aan de Zaan)
(Foto: Platform aan de Zaan) rodi.nl

ZAANDAM - Hout heeft de Zaanstreek groot gemaakt. Door de krukas er in bedrijf te zetten, werd de Zaanstreek het eerste industriegebied ter wereld. Dat heeft weer de basis gelegd voor de woon-werkstad die wij nu (willen) zijn. Platform aan de Zaan houdt hier maandag 7 januari een avond over, onder de titel 'De Zaanse Methode: het hout nooit op', in De Vermaning in Zaandam.
Kunnen wij op de kennis en verdiensten van het Zaanse verleden verder bouwen? Wat is onze (specialistische) kennis van houtbouw nu nog waard? Immers, die kennis over hout en houtbewerking dreigt, als we niet oppassen, verloren te gaan. Is er op den duur nog wel voldoende kennis om historische houtarchitectuur te restaureren? Bovendien is hout is een belangrijke pijler van de maakindustrie van Zaanstad die in de toekomst zelfs nog belangrijker kan worden. Hout biedt immers grote mogelijkheden in de verduurzaming van de stad en de vernieuwing van de architectuur. De vraag is: hoe speelt het vakonderwijs hierop in?
Onder de titel De Zaanse Methode: het hout nooit op wil Platform aan de Zaan met geïnteresseerden van gedachten wisselen over de vragen:
-Hoe kunnen wij de historie van de scheepsbouw, de kennis van hout en de opgaven waar Zaanstad als woon-werkstad voor staat combineren?
-Hoe hoog moet onze ambitie zijn als het over de toepassing van hout gaat?
Twee gastsprekers leiden de avond in:
-Vladimir Martus, eigenaar van De Shtandart, een replica van een achttiende-eeuws fregat, vertelt over de bouw en onderhoud van dit schip en de kennis die daarvoor nodig is;
-Kathrin Hanf, Search architectuur & urban planning, ontwierp het houten hotel Jakarta, Java-eiland in Amsterdam en laat daarmee de innovatieve mogelijkheden van hout zien.
De avond vindt van 20.00 tot 22.00 uur plaats en mensen kunnen vanaf 19.30 uur inlopen. De locatie is De Vermaning, Westzijde 82 in Zaandam. Platform aan de Zaan vraagt bezoekers om zich voor vrijdag 28 december even aan te melden. Zo kan het platform tijdig even de agenda van de avond toesturen. Aanmelden kan via de website: www.platformaandezaan.nl.