'Hoe logisch is het onder zeeniveau te wonen?' - Expositie in Molenmuseum

Nieuws
Dat een groot deel van Nederland onder het Normaal Amsterdams Peil, ongeveer het gemiddeld niveau van de Noordzee, ligt, maakt dat ons langs kwetsbaar is voor overstromingen. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media)
Dat een groot deel van Nederland onder het Normaal Amsterdams Peil, ongeveer het gemiddeld niveau van de Noordzee, ligt, maakt dat ons langs kwetsbaar is voor overstromingen. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media) rodi.nl

KOOG AAN DE ZAAN - De strijd tegen het water, maar ook het leven met het water, is de rode draad in de geschiedenis van Nederland, van Noord-Holland, van de Zaanstreek. Daarover heeft het Molenmuseum een tentoonstelling gemaakt. Het actuele thema laat zien hoe Nederland heeft geleden, maar ook heeft leren leven met het water. De essentie van het onderwerp heeft een sterk educatief karakter, zodat een deel zich op de jeugd richt. Echter, ook voor volwassenen kan dit thema misschien wel verrassende inzichten geven, zoals: hoe hoog komt het water in huis als de dijken het begeven? De tentoonstelling duurt tot en met vrijdag 17 mei.
Nederland en het water... hoe (on)logisch is het onder zeeniveau te wonen? Buitenlanders kijken met verbazing naar Nederland, waar de inwoners soms tot bijna zeven meter onder zeeniveau wonen en leven. Nederlanders lijken zich er minder druk om te maken. Of dat terecht is, is de vraag. Als de dijken en duinen het begeven, gaat het volgens het Molenmuseum met de helft van ons land mis. "Die kans is met een stijgende zeespiegel en een dalende bodem reëel. De geschiedenis van die strijd tegen het water laat zien dat de Noord-Hollander steeds meer land op water veroverde om er op te wonen en te werken. Toch lieten vele rampen, met honderdduizenden doden in de afgelopen eeuwen, zien dat die strijd niet altijd in het voordeel van de mens uitpakte. Wel kwamen mensen altijd met een reactie op een ramp, zoals de Zuiderzeewerken na de ramp in 1916 en de Deltawerken na de watersnoodramp van 1953. Het Noord-Hollandse hoogheemraadschap waakt al eeuwen over de mogelijke gevaren en ziet zich voor een grote opgave voor de toekomst gesteld. De globale klimaatverandering zorgt voor meer neerslag en een stijgende zeespiegel, terwijl de bodem ondertussen maar blijft dalen. Noord-Holland als badkuip geeft een beeld van de situatie waarin we ons bevinden."
Het Molenmuseum vertelt dit verhaal met kaarten, schilderijen en maquettes van diverse musea en het hoogheemraadschap, films en animaties. Een centrale rol heeft de poldermolen die vele meren van Beemster tot Wormer drooglegden.

Kinderen

Voor kinderen en schoolgroepen is de tentoonstelling volgens het Molenmuseum zeker zo interessant. Ze gaan na hoe hoog het water in hun straat komt als dijk en duin het begeven. Echter, tevens worden ze uitgedaagd rond welke keuze het verstandigst is als ze voor het stijgende water moeten vluchten. Ook de werking van poldermolens en het droogmalen van een meer komt aan bod. Ondertussen maken de kinderen kennis met de geschiedenis en de toekomst van de strijd tegen het water. Bewustwording is een belangrijk thema in deze tentoonstelling. Scholen (groepen 5 tot en met 8) zijn welkom om met dit waterthema, gericht op de eigen omgeving, kennis te maken.
De tentoonstelling is tot en met vrijdag 17 mei geopend. Meer informatie tel.: 075-6288968 en dan vragen naar mevrouw R. Veenman. Het Molenmuseum bevindt zich op Museumlaan 18 in Zaandam.