Fadotrio Palpita met muziek van liefde, vreugde, passie en weemoed

Nieuws
Trio Palpita. (Foto: aangeleverd)
Trio Palpita. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

ZAANDIJK - In het Honig Breethuis wordt zondag 20 januari vooruit of teruggeblikt op warmere sferen met de Portugese fadoklanken van Trio Palpita. In verband met het beperkt aantal zitplaatsen is tijdig reserveren noodzakelijk. Volwassene 17,50 inclusief entree museum en een consumptie; lid Honig Breethuis met een introducé 15 per persoon, kind 4 t/m 12 jaar 7,50 euro. Programma en reserveren op www.honigbreethuis.nl
Palpita is een muzikaal project van Merel Rumping, António Costa en Ralph Bijvoet. Merels eerste kennismaking met de fado vond plaats in een 'Casa de Fado' in de wijk Alfama in Lissabon. Daar zong zij in een spontaan optreden voor vrienden en gasten. Ze had nog nooit voor publiek opgetreden, maar de reacties waren overweldigend. Met haar betoverende pure klanken stal zij harten van vele fans, zowel in Portugal als in Nederland. Na deze bijzondere ervaring besloot Merel terug in Nederland, op zoek te gaan naar musici om een fadogroep mee te vormen. Met Portugese gitaarspeler António en Ralph, klassiek gitaarspeler, ontstond Palpita. De Portugese guitarra met zijn typisch, krachtig, of juist breekbaar geluid, vormt het hart van de fadomuziek.
De fado, vergelijkbaar met de blues, wordt vaak met Portugal geassocieerd maar is eigenlijk vooral verbonden met Lissabon. Het is de muziek van liefde, vreugde, passie en weemoed. Waar de Portugese fado met haar eeuwenoude mystiek doordrenkt is van heimwee en melancholisch verlangen, geeft Palpita licht aan de traditie door een frisse interpretatie. De sprankelende stem van Merel in combinatie met het samenspel van Ralph, klassieke gitaar, en António, Portugese gitaar, het hart van de fadomuziek, is in alle opzichten uniek.
Het Honig Breethuis bevindt zich aan Lagedijk 80.