CBS Het Baken introduceert praatstoel

Nieuws

ZAANDAM - CBS Het Baken in de Westerwatering in Zaandam introduceert de 'praatstoel' in de kleuterklas. Dit doen zij naar eigen zeggen op een bijzondere en voor de kleuters leuke manier. In de huishoek is een nieuwe bewoner: een witte beer met de naam Pep.

De beer heeft eerst een poosje in de klas gewoond, zodat de kinderen aan Pep konden wennen en omgekeerd. Nu hij is gewend, gaat Pep voor twee à drie dagen met een kind mee naar huis en wordt daarmee een 'logeerbeer' met een echt koffertje, gevuld met onder andere een pyjama, een tandenborstel, een voorleesboek, een dekentje en een multomap waar de verhalen van Pep in verzameld worden.
Tijdens deze logeerpartij mag de kleuter de beer meenemen met of bij activiteiten. Bijvoorbeeld naar zwemles, naar opa of oma, boodschappen doen, maar vooral dingen van alle dag zijn eigenlijk al voldoende. Terug op school mag de kleuter op de praatstoel om te vertellen over de logeerpartij. Een fotoverslagje helpt daarbij. De andere kinderen luisteren naar het kind en mogen vragen stellen.
Doelen van deze rijke taalactiviteit zijn: vertellen/presenteren in de kring, om leren gaan met in de belangstelling staan, naar elkaar luisteren en elkaar complimentjes geven en vragen stellen. De kleuters beleven volgens Het Baken veel plezier aan de logeerpartij en nemen zoals zij merken de zorg over Pep erg serieus.