Art'n'toys, speelgoed in kunst

Nieuws

REGIO - De tentoonstelling Art'n'toys kent zondag 28 mei een feestelijke opening in Fort aan den Ham, Uitgeest, op een steenworp afstand van de Zaanstreek. Ruim dertig kunstenaars vertonen in het fort zelf tussen de permanente tentoonstellingen hun werk. Dat doen ze in het zojuist gerestaureerde geniegebouw naast het fort, in de filmzaal, maar ook buiten, rondom het fort. Alle werken, twee- en driedimensionale kunst en video's, zijn met speelgoed gemaakt en/of door speelgoed geïnspireerd.
Zo'n drie jaar geleden kwamen kunstenaars Katrine van Klaveren, Bea Peter en Albert van Loon er tijdens een gezamenlijke tentoonstelling achter dat ze alle drie kunst maakten met oud speelgoed. Hieruit ontstond het idee om een tentoonstelling met het thema speelgoed te maken. Ze zochten contact met andere kunstenaars die een fascinatie voor speelgoed hadden, maar het project bleef, onder andere door drukke tentoonstellingsprogramma's van de drie kunstenaars, op een laag pitje.
Totdat Katrine onlangs de mogelijkheid kreeg om op het authentiek herstelde Fort aan den Ham in Uitgeest een tentoonstelling te organiseren. De mensen die het fort beheren waren direct heel enthousiast om van speelgoed gemaakte kunst te herbergen. Onder meer omdat Fort aan den Ham een geschiedenis heeft met het gieten van speelgoedsoldaatjes. Naast de groep kunstenaars voor wie kunst met speelgoed business as usual is wist Katrine, die nauw betrokken is bij het Zaanse kunstenaarsplatform Tengel, kunstenaars uit dit platform te enthousiasmeren voor een gezamenlijke tentoonstelling.
Bij de opening, zondag 28 mei om 12.00 uur, treedt Georg Peppinck, voormalig zanger/gitarist bij The Neukteugels, op als 'Toyboy’. Ook is er een vj-performance van vj Eenhoorn, een kunstperformance door Sjors Knol en Petra Fenijn draagt op speelgoed geïnspireerde gedichten voor. De tentoonstelling is na de opening nog tot en met zondag 25 juni te bezoeken tijdens de normale openingstijden van het fort. Het fort bevindt zich aan Busch en Dam 13 in Uitgeest. Meer informatie op www.fortaandenham.nl/cms/artntoys.