Opbrengst MAAK.Zaanstad aangeboden

Nieuws

ZAANDAM - Hoe ziet de toekomstambitie voor Zaanstad eruit en vooral: wat moeten we de komende jaren doen om die ambitie te kunnen waarmaken? Die vragen stonden de afgelopen periode centraal tijdens MAAK.Zaanstad, het gesprek met de stad. Op thema-avonden, raadsconferenties en via video’s, blogs en reacties op sociale media hebben inwoners, ondernemers, raadsleden en bestuurders hun toekomstideeën gedeeld.
Deze zijn geordend op de thema’s wonen, bereikbaarheid, economie en toerisme, en arbeidsmarkt en onderwijs. De opbrengst van al die gesprekken is nu samengebracht in één verhaal dat vandaag is aangeboden aan college, raad en stad. Een verhaal waar de plannen worden geordend en keuzes, kansen en dilemma’s worden benoemd. Op 19 april gaat de raad hierover in debat.

Zaanstad in 2040

Het verhaal van MAAK.Zaanstad begint met een schets hoe de stad wil, moet en kan zijn in 2040. Kwaliteit staat daarin centraal. Kwaliteit van leven, wonen en werken. Het gaat om Zaanse kwaliteit. Want in 2040 is Zaanstad nog steeds Zaans. Molens, groene houten huizen, open landschap aan de rand van de stad. Wonen en werken dwars door elkaar heen. In 2040 is Zaandam de stad van Zaanstad, met stadse uitlopers naar Koog aan de Zaan en Zaandijk. Daarbij horen stadse voorzieningen: mooie straten en pleinen, winkels, horeca, scholen, sportvoorzieningen. Het aanbod van woningen is diverser geworden door in een uitgekiend programma vooral die woningen te realiseren die er nu nog niet zijn.
Zaanstad is in 2040 letterlijk vastgegroeid aan Amsterdam: de Achtersluispolder is een hoogstedelijk woon/werkgebied dat naadloos aansluit op Zaandam Zuid aan de ene kant en Amsterdam Noord aan de andere kant. In 2040 wordt nog steeds overal gewerkt. Sommige van de grote bedrijven staan ook nog steeds midden in de stad. Anderen zijn weggegaan. Behalve op HoogTij en Westerspoor, wordt op alle bedrijventerreinen gewoond en gewerkt.
In 2040 doen treinen Zaanstad nog vaker aan dan ze nu al doen. Ze zorgen voor een nog betere verbinding met Amsterdam, en de rest van Nederland en Europa. Het spoor waar ze over rijden gaat in 2040 na Station Zaandam onder de grond en komt pas na de A8 weer bovengronds. Zo kunnen we delen van de stad ten oosten en westen van het spoor veel beter met elkaar verbinden, en komt er ruimte vrij om woningen te realiseren, of een mooi stadspark.

Sterke punten

Om dat toekomstbeeld te realiseren is nu actie nodig. In het gesprek met de stad is gekeken wat de komende tien jaar moet gebeuren. Uitgangspunten zijn vertrek vanuit het heden, vanuit de sterke punten die de stad heeft. Door te beginnen bij de krachtige punten van de stad en deze verder te versterken ontstaan ruimte en mogelijkheden om de rest van de stad te laten profiteren. De keuze is daarom om te beginnen met vier gebieden met ieder een eigen karakter:
• Centrum van Zaandam – Sterk centrum op centrale plek
• Krommenie/Wormerveer – Voorzieningen in een aantrekkelijke omgeving
• Zaanstad Midden – Moderne mix van Wonen en Werken op goed bereikbare plekken
• Poelenburg-Achtersluispolder – Metropolitaan wonen op het scharnierpunt met Amsterdam
Op basis van de uitkomsten van het gesprek met de stad worden de opgaves, perspectieven en kansen voor deze gebieden geschetst, de initiatieven die de gemeente kan nemen en de bijdragen die van andere partners verwacht worden.

MAAK.Strategie

Het verhaal dat er nu ligt schetst ook een strategie. Een strategie die uitgaat van een doorlopend gesprek met de stad om te kunnen bijsturen waar nodig en om MAAK.Zaanstad zichtbaar te maken, zodat Zaankanters weten wat er in hun stad gaat gebeuren en daarover blijven meepraten. Ook nu weer worden de inwoners van Zaanstad uitgenodigd te reageren op de opbrengst zoals die nu op tafel ligt. Dat kan onder meer via de website maak.zaanstad.nl en Facebook.

Zaanstad Beraad

Het Zaanstad Beraad van 19 april is het moment dat de raadsleden worden uitgenodigd aan de stad en aan elkaar te laten weten hoe zij aankijken tegen de dilemma’s en keuzes die nu voorliggen. Op deze manier wordt de opbrengst van MAAK.Zaanstad benut, worden er keuzes gemaakt voor investeringen in de toekomst waarbij de richting is aangegeven door de stad. Over de gemeentelijke bijdrage aan de realisering van MAAK.Zaanstad zullen bij de Kadernota de eerste keuzes door de raad worden gemaakt.