Asielzoekers in Zaanstad aan de slag als vrijwilliger

Nieuws

ZAANDAM - Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) is een samenwerking aangegaan met stichting NewBees. Via deze stichting kunnen asielzoekers voor wie de asielprocedure nog niet gestart is, vrijwilligerswerk verrichten bij non-profit organisaties. Het vrijwilligerswerk dat voor de asielzoekers gezocht wordt, past bij hun specifieke vaardigheden en kwaliteiten. Hierdoor kunnen zij hun c.v. verder aanvullen, waardoor ze, indien ze een verblijfsvergunning krijgen, gemakkelijker aan het werk kunnen. Vrijwilligerswerk biedt voor asielzoekers een eerste stap naar participatie en integratie in Nederland.
Zaanstad is de eerste gemeente in Nederland waarin NewBees wordt uitgerold. Als het project goed gaat lopen, zal het ook op andere plaatsen in ons land worden ingevoerd. De gemeente, die een faciliterende rol heeft bij het project, is erg enthousiast. Wethouder Dennis Straat van Werk en Inkomen: "Dit is een mooi initiatief. Door vrijwilligerswerk via NewBees vergroten asielzoekers hun werkervaring en integreren ze sneller in de samenleving. Momenteel zijn we met NewBees in gesprek om mee te denken over werklocaties en mogelijkheden voor meer vrijwilligerswerk in onze gemeente." De initiatiefnemers van NewBees kijken uit naar verdere samenwerking met lokale organisaties. Annemiek Dresen: "Wij horen graag waar men welke hulp kan gebruiken. Samen kunnen we echt het verschil maken, zowel voor lokale initiatieven, als voor de bewoners van de Rijshoutweg." Wethouder Rita Visscher van Integratie. "De gemeente Zaanstad vindt het belangrijk dat asielzoekers en vergunninghouders zo snel mogelijk onderdeel worden van de Zaanse samenleving en wil daarom extra inzetten op ondersteuning op het gebied van huisvesting, onderwijs en werk. De komende maanden willen we samen met de stad de aanpak uitwerken om dit mogelijk te maken."

In Zaanstad zijn inmiddels twee pilot projecten van start gegaan. Voor het project 'video producer' zijn acht mensen geselecteerd die met hulp van een professionele filmmaker leren hoe met weinig middelen films kunnen worden gemaakt. Zij zijn nu zelfstandig met een productie bezig. Daarnaast zijn nog eens acht mensen geselecteerd voor het project 'fietsenmaker', die hiermee in de opvanglocatie aan de Rijshoutweg aan het werk gaan. Het is de bedoeling dat mensen na deelname aan het project op korte termijn aan non-profit instellingen kunnen worden gekoppeld. NewBees doelt erop dat verdere projecten worden gestart voor onder andere hout- en metaalbewerking, tuinieren, ICT en taalonderwijs. Binnenkort kunnen hierdoor naar verwachting nog 20-30 mensen aan de slag. Het project NewBees is gestart in de Zaanse opvanglocatie aan de Rijshoutweg en is daar met enthousiasme ontvangen door de bewoners.

Het COA is blij met de samenwerking. Johanna Hoekman: "Dit project vervult de behoefte van de bewoners om zich op een doelgerichte wijze voor te bereiden op een eventueel verblijf in Nederland. Daarnaast wordt door het NewBees project een blijvende aanspraak gedaan op de aanwezige vaardigheden en kennis van de bewoners. Dit is belangrijk voor hen. Het project werpt aan twee kanten zijn vruchten af, én de kennis en vaardigheden van de bewoners blijven bestaan, het gevoel van eigenwaarde en belang wordt gevoed. Én men kan daadwerkelijk iets terug doen in de maatschappij waar zij waarschijnlijk onderdeel van worden. Dit is een diepgewortelde wens van veel bewoners." Het COA ziet dat het initiatief een positieve uitwerking heeft op de bewoners. Een groot aantal bewoners heeft zich inmiddels ingeschreven. Binnenkort wordt een online platform opengesteld, zodat ook andere bewoners van de Zaanse opvanglocaties zich kunnen inschrijven.