Beladen streekderby Zaanstad tegen Compaen

Nieuws

ZAANDAM - Een beladen derby stond er afgelopen zaterdag op het programma voor volleybalvereniging Zaanstad. De Zaankanters betitelen het zelfs als de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Ze moesten aantreden tegen Compaen uit Oostzaan. "Nadat we uit met 3-2 verloren, was het zaak om het thuis recht te zetten. Anders zou dit seizoen natuurlijk als verloren kunnen worden beschouwd", aldus Zaanstad.
"Wij zijn bezig aan een goede reeks, maar Compaen doet daar dit seizoen niet veel voor onder. Een interessante ontmoeting dus." Onze tactiekbespreking op de voorafgaande training was eenvoudig: "Weet iedereen nog wie Lars de Boer is? Ja! Mooi, daar gaan we op serveren. Compaen-coach Rieuwers zal ongetwijfeld wat meer scenario's hebben doorgenomen. Hij vraagt namelijk wekelijks de video van onze wedstrijd op, zogenaamd om de tegenstander te analyseren. Hij heeft aan onze kant zo veel verschillende opstellingen voorbij zien komen dat hij zijn team waarschijnlijk overvoerde met tactische mogelijkheden."
"Voor het eerst dit seizoen was iedereen bij ons inzetbaar en daarom kozen we ervoor om geen invallers te vragen, maar deze uitdaging met het eigen tiental aan te gaan. Even leek dit nog mis te gaan, want Stephan was achter een ongeluk vast komen te staan op de weg en arriveerde pas een krap half uurtje voor het begin van de wedstrijd in de sporthal. Nee, dit was geen poging om Compaen in verwarring te brengen."
Zaanstad startte sterk, maar het ging wel mis met Stephan. Waarschijnlijk door zijn te korte warming up en spanning vanwege het oponthoud schoot er iets in een bilspier, waardoor hij niet meer aan kon zetten. Lesley kwam erin zonder enig wedstrijdritme. "Doordat hij en Kjeld vooral in de passing nog een beetje aan het zoeken zijn en we Frank niet in zijn eentje kunnen laten passen moesten we echt aan de bak om dat te compenseren." Zaanstad won de set wel met 25-18.
De tweede set ging niet meer zo vlekkeloos, maar die ging wel met 25-22 gewonnen. "Tussen de sets in spraken we af om in de derde set wat meer te focussen op een goede service." In een gelijkopgaande set kwam Compaen met 23-22 voor. Met een prachtige aanval van Lesley, gevolgd door een gruwelijk blok, maakte Zaanstad de laatste twee punten en was het klaar.
Het feest werd compleet toen ze hoorden dat koploper Sliedrecht 3-0 had verloren in Groningen. Daardoor is Zaanstad de concurrent, komende zaterdag de tegenstander uit, tot 4 punten op de ranglijst genaderd.