'We hebben nog een keeper nodig' - Zesde Rabo AZ Voetbaltoer van start

Nieuws

ZAANDAM - Als de lessen bij basisschool OBS Het Eiland in Zaandam nog maar net begonnen zijn, worden de kinderen onrustig. Ze weten dat die woensdagochtend 8 februari op hun school de Zaanse hoofdaftrap van de zesde Rabo AZ Voetbaltoer is. Wie van AZ zou er komen? De Rabo AZ Voetbaltoer is een project waarbij leerlingen uit groep 7 en 8 gedurende negen weken op een sportieve manier kennismaken met een aantal maatschappelijke thema's. Het gaat om: Voeding, Omgaan met geld, Respect en Samenwerken & Bewegen.


De hele school loopt uit. Alle kinderen bewegen zich in een lange rij naar buiten, naar het schoolplein. Daar gaat het gebeuren, de aftrap van de Rabo AZ Voetbaltoer. Sommige leerlingen herkennen al de kersverse van Ajax overgekomen AZ-doelman Tim Krul en AZ-coach John van den Brom, die vanuit de directiekamer ook richting het plein gaan.
Het sneeuwt licht en het is een gure winterse dag. Frank Jonker, Manager Marketing bij AZ, neemt de microfoon en laat iedereen springen om warm te worden. Ook Krul, Van den Brom en André Rolloos, directeur Particulieren en Private Banking bij Rabobank Zaanstreek doen enthousiast mee. Als iedereen warm is, zegt Jonker: "We hebben nog een keeper nodig." Tim Krul gaat in het op de muur geverfde doel staan. Hij krijgt een aanval over veel schijven door veel kinderen te verwerken en dat is zelfs de AZ-goalie te veel. Hij wordt laag over de grond geklopt en zal later aan de kinderen vertellen dat een dergelijk schot het moeilijkste van keepen is. Met de treffer is de Rabo AZ Voetbaltoer in de Zaanstreek officieel geopend.

Vragenhalfuurtje


Alle groepen gingen weer terug naar hun lokalen, behalve 7 en 8. Zij mochten in de aula vragen stellen aan Krul en Van den Brom, die dan ook een spervuur van de nieuwsgierige kinderen op zich af kregen. "Weten jullie nog wat er in 2014 gebeurde", opent Jonker het vragenhalfuurtje. Veel kinderen steken hun vingers op. "Ja, jij was op het WK de penaltykiller tegen Costa Rica!", antwoordt een van hen, doelend op Krul. Op een vraag van een leerling hoe je dan een penalty moet tegenhouden, verklapt Krul: "Je moet lang kijken, niet gokken en op het laatste moment reageren." De keeper had gesigneerde handschoenen meegenomen. Juf Ruth Noordpool van groep 8 gaat nog kijken, of heeft dat inmiddels gedaan, wie de gelukkige wordt om ze te mogen ontvangen.
Van den Brom vertelt de kinderen onder andere hoe een week bij AZ eruitziet. Kort samengevat is dat trainen, gezond eten, videoanalyse, fitnessen en in het seizoen elke week één of twee wedstrijden. Hij doet al wat van het lesprogramma uit de doeken. Over geld bijvoorbeeld. "Als je veel geld verdient, ga je veel uitgeven en kun je in de problemen komen. Het gaat erom hoe je ermee omgaat." En over voeding: "Voor een wedstrijd eten we veel koolhydraten, voeding die binnen drie uur verteert. Veel pasta. Gehakt, licht en niet te vet. Pannenkoeken, fruit, maar boterhammen eten we niet. Anders houd je het niet negentig minuten vol."

Lesprogramma


Met behulp van praktijkvoorbeelden bij AZ is over een aantal thema's een lesprogramma met ondersteunende filmpjes gemaakt. "We dragen AZ een warm hart toe en sponsoren de club. Voor de scholen hebben we een lesprogramma, waarbij de leerlingen leren over voeding, omgaan met geld, samenwerken en bewegen en goed gedrag/respect", aldus Rolloos. AZ en Rabobank zijn zich bewust van hun maatschappelijke positie en voelen zich nauw betrokken bij de regio Noord-Holland. Door de voorbeeldfunctie die de AZ-spelers innemen, spelen zij een rol in de belevingswereld van kinderen uit de regio en kunnen zij maatschappelijke, sportieve en sociale vraagstukken makkelijk aansprekend en bespreekbaar maken.
Aan de lesthema's zijn opdrachten verbonden. Groepen die daar goed op scoren, maken kans op een voetbalclinic bij AZ. De officiële aftrap van de Rabo AZ Voetbaltoer vond woensdag 8 februari op alle scholen plaats die zich hebben aangemeld.