Première documentaire 'Uitgetekend'

Nieuws

ZAANDAM - Filmtheater De Fabriek organiseert in samenwerking met Stg. Alzheimer Nederland-Zaanstreek & Waterland een Alzheimer Special. Zondagmiddag 11 januari 2015 om 13:00 uur begint de Alzheimer Special. Om 14:15 is de première van de documentaire 'Uitgetekend'.
De film maakt op integere en ontroerende wijze duidelijk wat dementie in de loop der tijd met een mens kan doen en toont tegelijkertijd de ingrijpende, emotionele gevolgen voor de familie. De 45 minuten durende film wordt door Alzheimer Nederland geprezen. "Een mooie, bijzondere en ontroerende documentaire. Integer gemaakt, een mooi portret."
Margreet Berndsen is één van de twee filmmakers van ‘Uitgetekend’ en een actieve gespreksleider van het Alzheimer Café Texel. In die laatste hoedanigheid zag zij veel documentaires over dementie en viel het haar iedere keer weer op dat je in die films nooit het hele proces zag, maar hooguit één tot twee jaar uit die periode.
Margreet Berendsen: "Omdat ik graag wilde dat het hele proces een keer in beeld werd gebracht, zocht ik contact met John Smit, eigenaar van het enige videobedrijf dat het eiland rijk is. Met hem heb ik 25 jaar geleden ook de eerste lokale televisie-uitzendingen gemaakt voor Texel. Ik heb toestemming gevraagd aan de beginnend dementerende Antoon Goes en zijn dochters, en in 2010 hebben John en ik de eerste opnamen gemaakt, zonder een cent budget. Dat kwam allemaal later wel."
De film heeft op het eiland veel losgemaakt. De makers kregen na een voorvertoning voor de plaatselijke pers, goede kritieken en ook Alzheimer Nederland was vol lof over ‘Uitgetekend’. Mond-op-mond reclame deed de rest. De documentaire zorgde voor uitverkochte bioscoopzalen op het eiland. De ziekte dementie stond in de belangstelling, waarmee één van de doelen was bereikt.
Entree: €6,-- p.p. (een deel van de opbrengst komt ten goede aan Alzheimer Nederland Z&W)