Special Arts en FluXus zoeken kunstenaars met handicap

Nieuws

ZAANDAM – FluXus host vrijdag 13 maart een kunstschouw voor kunstenaars met een handicap. Hiermee wil FluXus kunstenaars helpen, die strijden voor De Special Award 2015, de wedstrijd voor kunstenaars met een handicap, die Special Arts organiseert. Deelnemers uit de Zaanstreek maar ook daarbuiten zijn welkom. Het is verstandig zoveel mogelijk recent werk mee te nemen.
De kunstschouw is van 10.00 tot 13.00 uur op de locatie van FluXus Beeldende kunsten en Digitale media, op de Klaas Katerstraat 7b in Zaandam. Tijdens de kunstschouw zal een jury met kandidaten in gesprek gaan en hen helpen met het selecteren van drie geschikte werken voor inzending. De Zaanse jury bestaat uit Leonie Mijnlieff, Manja Markies en Olivier Rijcken. Geef je zo spoedig mogelijk op via w.bijleveld@specialarts.nl.
De wedstrijd is voor kunstenaars, die naar objectieve maatstaven een verstandelijke, fysieke of psychische beperking hebben. Zowel voor kunstenaars verbonden aan kunstlocaties als zelfstandig werkende kunstenaars. Kom je uit Nederland en ben je 16 jaar of ouder, dan kun je meedoen. Per kunstenaar wordt vóór 22 maart een inzending van drie kunstwerken verwacht.
Het betreft alle technieken: schilderen, beeldhouwen, collages, grafiek, lino en andere druktechnieken, fotografie, keramiek, papier-maché, textiel, video et cetera. Een landelijke jury zal alle werken beoordelen en een aantal kunstenaars selecteren voor het vervolgtraject. Meer informatie, over bijvoorbeeld de artistieke criteria, is te vinden op www.specialarts.nl. Eventuele vragen kunnen ook worden gesteld via FluXus: orijcken@fluxus.nl.
De kunstwerken van de geselecteerde kunstenaars zullen onderdeel uitmaken van een reizende tentoonstelling in combinatie met een fietsroute. Ook worden de kunstwerken opgenomen in de landelijke Special Award catalogus 2015. Tijdens de regio-exposities kunnen bezoekers stemmen voor de publieksprijs.
Met de opening van de eindexpositie in het najaar van 2015 worden de Special Award kunstenaarsprijzen, de jong talent-prijs (tot 35 jaar) en de publieksprijs uitgereikt. Deze prijzen bestaan uit een geldbedrag, in de vorm van een stipendium, bedoeld voor de verdere ontwikkeling van de winnende kunstenaars. Bijvoorbeeld voor workshops bij een beeldend kunstenaar in de buurt, cursussen bij een centrum voor de kunsten, materialen of een studiereis.