Bewoners maken foto's van de eerste steenlegging door de wethouder.
Bewoners maken foto's van de eerste steenlegging door de wethouder. (Foto: aangeleverd)

Eerste steen gelegd nieuwbouw De Witte Vos Westzaan

WESTZAAN - Wethouder Songül Mutluer van gemeente Zaanstad heeft afgelopen donderdag de eerste steen gelegd bij de bouw van twaalf ruime eengezinswoningen in het plan De Witte Vos in Westzaan. Dat deed zij onder het toeziend oog van de toekomstige bewoners.

De Witte Vos wordt gebouwd op het voormalige terrein van Vis Kisten- & Palletsfabriek-Westzaan aan Zuideinde 51 in Westzaan. Het plan is een gezamenlijke ontwikkeling van KPO Planontwikkeling en Bot Bouw uit Heerhugowaard. Het bestaat uit twee blokken van elk zes woningen met tuinen op het zuidwesten, die grenzen aan het doorgaande vaarwater van de Dijksloot. Alle woningen zijn verkocht. Naar verwachting worden ze in het vierde kwartaal van dit jaar opgeleverd.

Wethouder Mutluer is blij dat het startsein is gegeven na een jarenlange voorbereiding. "Er is een enorm tekort aan woningen, dus niet alleen de grote bouwprojecten, maar juist ook de kleinere zoals deze zijn van belang. Er is altijd de vrees dat mensen uit Amsterdam de nieuwe woningen opkopen, maar hier komen juist voornamelijk Zaankanters wonen. Het is mooi dat wij als gemeente, vandaag letterlijk, ons steentje kunnen bijdragen. Als ik deze grote woningen aan het water zo zie, ben ik best een beetje jaloers en ik hoop dat alle nieuwe bewoners gaan mogen genieten van hun prachtige huis in een leuk dorp.''

Gezellig straatje

Bij de officiële start van het project waren bijna alle toekomstige bewoners aanwezig. Mensen uit Westzaan zelf, maar ook uit de andere Zaanse dorpen, variërend van starters op de woningmarkt, tot jonge stellen en gezinnen. De nieuwe straat krijgt zelfs een beroemde hond als bewoner. Filmhond Djinti speelde naast Jim Bakkum de hoofdrol in de film Zwaar Verliefd en komt met zijn baasje mee naar Westzaan. De eerste kennismaking tussen de nieuwe buren was direct goed. "We hebben bewust gekozen voor het dorpse. Westzaan is sfeervol klein en toch dicht bij de stad. Ik kan op de fiets naar het station in Zaandam, dat is maar 10 minuten", vertelt een van de kopers. De nieuwe buurvrouw beaamt dat. "Het is ideaal dat je hier een eigen parkeerplaats hebt en lekker kleinschalig woont. We krijgen hier veel meer waard voor ons geld met een groot huis aan het water. Het zal zo te zien een gezellig straatje worden."

Yvette van der Does
Meer berichten