Ton Reuser (88) krijgt het eerste sportshirts uit handen van Ton Schomakers (r) voorzitter Hartenjagers Sport Zaanstreek.
Ton Reuser (88) krijgt het eerste sportshirts uit handen van Ton Schomakers (r) voorzitter Hartenjagers Sport Zaanstreek. ((Foto: Adriaan Timmer))

Hartenjagers Sport Zaanstreek 35 jaar actief en fit

ZAANDAM - Vereniging Hartenjagers Sport Zaanstreek vierde afgelopen maandag op informele wijze haar vijfendertigste verjaardag. Alle leden en begeleiders kregen als verjaardagscadeautje het nieuwe sportshirt van de vereniging.

Vijfendertig jaar geleden besloot een aantal hartpatiënten het heft maar in eigen hand te nemen om te kunnen doen wat de cardioloog dringend had geadviseerd: sporten, veel bewegen en actief blijven. Nergens in de Zaanstreek vonden zij een gelegenheid waar zij, met weinig of geen sportervaring, op een veilige manier aan hun conditie konden werken. Dus richtten zij in 1984 zelf een vereniging voor (ex)hartpatiënten op en bedachten een programma dat gericht was op hun specifieke omstandigheden. In samenwerking met dr. W. Büthker, de eerste en lange tijd de enige cardioloog in de Zaanstreek. Voorzitter Ton Schomakers overhandigde de eerste shirts aan Ton Reuser, die met zijn 88 jaar het oudste lid van de vereniging is, en Dick Mooij die dertig jaar lid is van Hartenjagers en daarmee recordhouder. Dick benadrukte in zijn slotwoord het belang van sporten voor de fysieke en mentale conditie van hartpatiënten.

Met veilig gevoel sporten

Het doel van Hartenjagers Sport Zaanstreek is nog steeds met een veilig gevoel sporten weer vertrouwen krijgen in het eigen lijf. Elke maandagavond sporten zo'n zestig leden in drie groepen, in de gymzalen van het Zaanlands Lyceum in Zaandam. De vereniging werkt met een team van drie ervaren sportleiders, twee fysiotherapeuten, een leraar lichamelijke opvoeding en cardioverpleegkundigen die het sporten begeleiden. "Het sporten staat nog steeds centraal!", legt Ton Schomakers uit. "We combineren loop- en gymnastiekoefeningen met sportwedstrijden. Het sociale aspect is minstens zo belangrijk. Iedereen doet op zijn eigen niveau mee en er is altijd ruimte voor lotgenotencontact." Meer informatie over meedoen? Kijk op www.hartenjagers.info.

Yvette van der Does
Meer berichten