De nieuwe WRV de Zaan-boot wordt gedoopt.
De nieuwe WRV de Zaan-boot wordt gedoopt. (Foto: WRV de Zaan)

Nieuwe boot voor WRV de Zaan

ZAANDIJK - In het clubhuis van WRV de Zaan is woensdag 10 april onder grote belangstelling de gloednieuwe C4-boot met de naam Wiedewiet ten doop gehouden. De aanschaf van de boot werd mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van Roeivereniging de Zaan.

Het oorspronkelijke plan was om de boot in haar natuurlijke habitat ten doop te houden, ware het niet dat er buiten een dikke 5 Beaufort uit het noordoosten stond. Daarom werd besloten de officiële handeling te verplaatsen naar een van de botenloodsen. Daar stortte roeilid Helmine Pronk een emmer water over de boeg. Op dat moment trok voorzitter Matthijs Westra de Nederlandse vlag weg, waarbij de naam van de boot zichtbaar werd.

De naam van de fonkelnieuwe C4 roeiboot luidt Wiedewiet en staat in het Zaans voor 'snel'. Voorafgaande aan de doopceremonie gaf Westra aan dat deze nieuwe boot vanwege de komst van een groot aantal nieuwe leden zeer welkom is. Hij benadrukte dat deze door het Friese Wiersma gebouwde en 11,80 meter lange boot zeer stabiel is. Mede daardoor is hij bij uitstek geschikt voor het geven van instructie.

De keuze om de doop van de nieuwe aanwinst van WRV de Zaan toe te vertrouwen aan Helmine Pronk heeft zo zijn reden. Helmine is predikant en beschikt uit hoofde van haar professie over ruime ervaring als het gaat om dopen. De tegenwoordige gevangenispredikant is pas twee jaar enthousiast lid van de vereniging. "Door de onderlinge verbondenheid en inzet van alle leden is er veel vernieuwing van boten en mogelijkheden, waardoor nieuwe leden zich snel thuisvoelen", aldus Pronk.

WRV de Zaan

WRV de Zaan is gevestigd aan Lagedijk 334 in Zaandijk. De vereniging werd opgericht in 1896 en telt nu ruim 140 leden. De activiteiten spitsen zich toe op recreatief roeien, waarbij marathons en bijzondere jaarlijks terugkerende evenementen, zoals de 200 kilometer lange Elfstedentocht, niet worden geschuwd. De perfect onderhouden vloot bestaat uit een dertigtal boten van het type skiff, wherry, C2+, C3+ en C4+.

Meer berichten