Merel Boers aka Miss Blackbirdy.
Merel Boers aka Miss Blackbirdy. ((Foto: FluXus.))

Miss Blackbirdy bij FluXus voor Inspiratielezing

ZAANDAM - Illustrator Merel Boers (1981), beter bekend als Miss Blackbirdy, geeft donderdagavond 16 mei een inspiratielezing bij FluXus. Zij vertelt die avond over haar twee grote liefdes: mode en illustratie. Kenmerkend aan haar succesvolle werk is het enkel werken in zwart wit, zowel op papier als met garen. Wereldberoemd dankzij haar Miss Blackbirdy servies, schoolcollectie, nachtkleding-collectie en beddengoedlijn. Vanaf 19.30 uur ben je welkom bij FluXus op de Klaas Katerstraat 7b in Zaandam.

Merel Boers (1981) studeerde in 2006 cum laude af aan de fashion context afdeling van de Gerrit Rietveld academie in Amsterdam. Tijdens haar studie ontwikkelde ze haar liefde voor mode en illustreren. Deze twee mediums werden gecombineerd in haar afstudeer collectie genaamd 'a yourney to Miss Blackbirdy's world'. Met deze collectie waarmee ze illustraties draagbaar maakte, won zei de BLVD modeprijs. Een jaar later begon ze Studio Miss Blackbirdy, waarmee ze werkt aan diverse projecten. Na haar afstuderen maakte ze een illustratieve kledingcollectie met geprinte stoffen waarmee ze de Lancôme Colour Design Award. Merel werkt in zwart wit, zowel op papier met inkt als met garen, allemaal met het herkenbare handschrift van Miss Blackbirdy.

Storysewing

De techniek met garen noemt ze 'storysewing'. Dit werk is in diverse musea tentoongesteld, zoals De Fundatie in Zwolle, Het museum voor moderne kunsten in Arnhem tijdens de Mode Biënnale en het Gruuthusemuseum in Brugge tijdens de Kant Biënnale. Merel word geïnspireerd door de wereld om haar heen en probeert altijd nieuwe, bijzondere werelden te creëren in contrast met de realiteit. Haar illustratie geven een dromerig fragile meisjesachtig gevoel weer. Als ze tekent is ze gelukkig.

Commercieel werk

Het werk van Mis Blackbirdy heeft ook veel verschillende commerciële toepassingen gekend. Allemaal met het herkenbare handschrift van Miss Blackbirdy en alles in zwart wit. Als kroon op haar werk won ze de Fiep Westendorp illustratie prijs in 2009. Op dit moment richt Studio Miss Blackbirdy zich op een aantal zelfgeschreven kinderboekjes, en maakt ze objecten zoals lampen met haar Storysewing techniek.

De lezing start donderdag 16 mei om 20.00 uur (inloop 19.30 uur) en vindt plaats in de FluXalon bij FluXus op Klaas Katerstraat 7b in Zaandam. Entree: € 10,-. Pinnen is mogelijk en voor houders van de FluXus pas en Tengel-leden en docenten geldt een speciaal tarief. Reserveren wordt aanbevolen en kan via klantenservice@fluxus.nl.

Yvette van der Does
Meer berichten