Wethouder Slegers onthulde samen met de tekenaars Sara en Romaisa en de andere afvalrapers de eerste prullenbakken.
Wethouder Slegers onthulde samen met de tekenaars Sara en Romaisa en de andere afvalrapers de eerste prullenbakken. ((Foto: Duurzaan))

Prullenbakkenkunst tegen zwerfafval

POELENBURG/PELDERSVELD - Om aandacht in de wijk te vragen voor rondzwervend vuil in de wijk maakten kinderen uit Poelenburg tekeningen. Gemeente Zaanstad en Duurzaan maakten er een leuke publieksactie van waarbij alle tekeningen op de prullenbakken in de wijk geplakt werden.

De kunstwerken zijn een directe oproep van de kinderen aan iedereen in de buurt om afval in een prullenbak te gooien en niet op straat. Een vergelijkbare actie was eerder in gemeente Hoorn al een succes.

Wethouder Slegers onthulde samen met de tekenaars Sara en Romaisa de eerste prullenbakken. Hij riep alle kinderen op vooral door te gaan met het schoonhouden van Poelenburg. "Leer meer over afval en hoe je dit kunt verminderen", aldus Slegers.

Vuilprikdag

Het sociaal wijkteam organiseert onder leiding van twee bewoonsters, Fatima en Fatima, maandelijks een vuilprikdag. Kinderen en hun ouders ruimen dan rondslingerend vuil op. Tijdens één van deze dagen, die aansloot bij de landelijke opschoondag, maakten enthousiaste kinderen de tekeningen. Ook kregen zij uitleg over hoe je afval apart inzamelt/kunt scheiden en hoe lang het duurt voordat vuil zoals een bananenschil, papier en plastic verteert.

Met het initiatief prullenbakkenkunst vraagt het actieplan Poelenburg en Peldersveld extra aandacht voor het schoonhouden van de wijk. Dit is één van de vijf thema's van het actieplan. Ook draagt het bij aan de bewustwording onder de jeugd en hun ouders om het zwerfafval in de wijk terug te dringen.

Wil je meer weten over de vuilprikdagen of het actieplan? Loop binnen bij de Lobelia aan de Lobeliusstraat 16.

Yvette van der Does
Meer berichten