Jasper en Gaya repeteren een scène bij het Strategospel.
Jasper en Gaya repeteren een scène bij het Strategospel. ((Foto: Imme Scheffer))

Theatermijn traint voor Troje Trilogie

KOOG AAN DE ZAAN / KROMMENIE - Wie op een zaterdag of zondag de vierde verdieping van de Honigfabriek betreedt, heeft grote kans om midden in een repetitie te vallen van één van de spelersgroepen van Theatermijn. De oudste drie groepen werken met aanstekelijk enthousiasme aan een trilogie van Griekse klassiekers rondom de Trojaanse oorlog.

De groep Zilver, bestaande uit twaalf jongeren tussen de twaalf en vijftien jaar, werkt aan het eerste deel van de trilogie: het verhaal over de beroemde gouden appel waarop 'Voor de mooiste!' staat. Deze voorstelling speelt uiteindelijk, net als de andere twee delen, op Festival BouleVaart in de Vermaning in Krommenie. Regisseur en theaterdocent Heleen van Wiechen zet de leerlingen in positie. "Elk personage wíl die appel. Elk personage wil de mooiste zijn." Ze vraagt de jongeren om de scène nogmaals te spelen en vanaf de zijkant roept ze aanwijzingen om het beeld nóg indringender te maken: "Alleen de appel bestaat! Alsof je gehypnotiseerd wordt." De spelers reiken in slow motion naar de appel, halen elkaar onderuit, duwen elkaar weg en verliezen elke beschaving. Alles voor de appel.

Boudine speelt Eris, de godin van de twist. "Eris is niet uitgenodigd op het feestje waar onze voorstelling mee begint, dat vindt ze vreselijk. Daarom gooit ze die appel in de groep. Natuurlijk ontstaat er dan ruzie, want iedereen vindt zichzelf de mooiste." Boudine vertolkt iets later in de voorstelling ook de rol van Helena, de vrouw van de Griekse legeraanvoerder Menelaos. Of het niet moeilijk is, twee rollen spelen? Boudine: "Het zijn twee heel verschillende vrouwen met allebei een heel eigen karakter én een eigen kostuum. De kostuums helpen zeker om in de rol te komen, maar het is ook belangrijk dat je heel goed weet wat de personages willen of waar ze op uit zijn."
In een andere scène spelen Menelaos en zijn broer Agamemnon, gespeeld door Gijs en Thijs, een potje Stratego. Sommige elementen van het verhaal zijn bewust naar deze tijd getrokken en ook de taal is bijna geheel van nu. Dit levert soms hilarische momenten op waarbij de spelers hun lachen nauwelijks kunnen inhouden. "Maar," verzekert Thijs, "als we de voorstellingen gaan spelen, gebeurt dat natuurlijk niet. We hebben veel lol samen, maar we werken ook heel hard om een goede voorstelling te maken!"

De voorstellingen zijn te zien op zondag 23 juni tijdens Festival BouleVaart in Krommenie. Aanvang van de drie voorstellingen is om 12.00 en om 15.30 uur. Met de toegangskaart krijg het publiek alle drie de voorstellingen te zien. Kijk voor meer informatie op www.theatermijn.nl.

Meer berichten