Kinderen openen Buurtcamping Agathepark traditioneel met: door de pleerol te rennen.
Kinderen openen Buurtcamping Agathepark traditioneel met: door de pleerol te rennen. (Foto: Yvette van der Does)

Buurtkamperen doorslaand succes

ZAANSTAD - De zomervakanties zijn begonnen en het kan niemand zijn ontgaan dat er in het eerste weekend al meteen volop werd gekampeerd - met de eigen buren en in het eigen dorp. Vijf Zaanse dorpen deden dit jaar mee: Zaandijk, Wormerveer, Assendelft, Krommenie en Zaandam (in twee parken). De parken werden ook het hele weekend bezocht door dagjesmensen die zich verbaasden over zoveel gezelligheid en het leuke aanbod van activiteiten die door de vrijwilligers en lokale ondernemers werden verzorgd. De meeste dagjesmensen zijn nu ook om, ze gaan volgend jaar ook staan met een tentje. Kamperen is echt leuk voor iedereen!

"Welk rapportcijfer geef jij De Buurtcamping?" vraagt campingbeheerder Wietse Leguijt op zondagmiddag aan een van zijn gasten. "Daar is toch helemaal geen cijfer voor te geven, dat gaat maar tot tien!" "En wat vind je het minst leuke eraan?" "Wat is dat nu voor rare vraag, dat is er niet. Het is echt een fantastisch weekend geweest, leuke mensen ontmoet, heel veel gelachen, heerlijk gegeten, ik heb nu gezonde spierpijn van het bootcampen en ben ontspannen van de yoga teruggekomen. Gisteravond laat genoten we bij het kampvuur van live muziek. Toen we André Hazes begonnen te zingen kwamen er zelfs weer mensen, die lagen te slapen, uit hun tenten. Nou vooruit voor jou een vervelend dingetje: de hanen! Om vijf uur of nog eerder, begonnen die gasten al te kraaien. Een oorverdovend orkest van zingende vogels in het park waarvan je niet meer kunt slapen!" Veel van de bezoekers zijn super enthousiast over het kamperen met hun buren en de goede verzorging door de vrijwilligers en donateurs, veelal lokale ondernemers. Met het tweede seizoen is het voor volgend jaar al niet meer weg te denken. De parken leenden zich uitstekend voor dit uit Amsterdam overgewaaide concept en brengt echt mensen nader tot elkaar. In het Agathepark kwamen de bewoners van Odion koffie schenken. Daar ontstonden emotionele gesprekken maar werd ook vrolijk gelachen. Een nachtvisser was voor het weekend even zijn vaste visplek bij de vijver kwijt, maar hij genoot enorm van het plezier dat de kinderen en hun ouders hadden. Ook hij overweegt nu volgend jaar met een tent en een vriend te komen.

Eerste editie

Voor Assendelft en Wormveer was het de eerste editie. Beheerder Nelis Holst is super tevreden. "We waren nog niet met een hele grote groep, maar het was daardoor niet minder geslaagd. We hebben samen pannenkoeken gebakken. We hadden ook kano's gehuurd, fikkie gestookt en erg genoten van ons prachtige Noordsterpark waar we trots op zijn. Ik weet zeker dat we hier volgend jaar met meer tenten staan. Geweldig ook dat Decathlon ons wilde sponsoren met kampeeruitrusting want dat hebben niet alle Wormerveerders, en met hier en daar een regenbui bleef het goed droog op hun slaapplekken!"

Sponsoren

De vrijwilligers kunnen trots zijn op wat ze in korte tijd hebben neergezet. Beheerders Ciska Bakker: "Het heeft best veel voorbereidingstijd nodig gehad en voor komend jaar wordt het wel knokken voor het financiële voortbestaan, want je hebt wel een sfeerbeheer (beveiliging) nodig, toiletten en stromend water. Maar met de hulp van alle enthousiast Zaankanters en hun ondernemers moet het gaan lukken." De (lokale) ondernemers hebben ook dit jaar weer enorm veel gedoneerd. Vooral veel spullen in natura: tenten, spellen, prachtige prijzen voor de buurtbingo, soep, salades, ijs, suikerspinnen, leesboeken, decoratiematerialen, van alles. E natuurlijk met hun eigen inzet door bijvoorbeeld een proefles te geven. "

De Buurtcamping Agathepark dankt haar succes aan haar vrijwilligers, Gemeente Zaanstad haar Vrienden van het Agathepark en Stichting De Buurtcamping.De volgende bedrijven of instellingen die mee hebben geholpen in Krommenie zij:

Odion, VBK, K&R Garagesale Assendelft, Historisch Genootschap Crommenije, Grillhelden, De Beamers, Slagerij Sijt Buis, Nobody's band, Aura, UnBEATable, I am Yoga, Kanovereniging Jason, Schaakvereniging Krommenie, Euro-toilet, Ijssalon Mastroianni, Kang Wah, Damiano, Snackbar Rosarium, Hollanduz, Grand cafe Atlantic, De Tamme Boer, Rue du Saint, Zaanforce, De Bieb, Barbara Guldenaar, Jack had a Groove, Tante Tee, Groot schoenen, Fietsenhandel Bos&Olgers, Lijstenhandel Slort, Kapsalon FRIS, BEKU Doe het zelf, COOP, De Werkplaats, Decathlon, Rodi media, Zaans natuur en milieu educatie centrum, Benjamin Sfeerbeheer, Verkade, De Krommenieër, De Pelikaan en NicYnic en natuurlijk alle vrijwilligers en particuliere donateurs.

De Buurtcampings in Zaanstad hebben allemaal een eigen Facebookpagina met terugblikfilmpjes en foto's: 

https://www.facebook.com/search/top/?q=De%20Buurtcamping%20Assendelft&epa=SEARCH_BOX

https://www.facebook.com/DeBuurtcampingAgathepark/

https://www.facebook.com/debuurtcampingintveldpark/

https://www.facebook.com/De-Buurtcamping-Wormerveer-304911583757084/

Een buurman aan de Parklaan - met uitzicht op De Buurtcamping - vroeg bij vertrek aan onze redacteur, die net even naar huis was gefietst om te douchen: "Hebben jullie vannacht nog rustig kunnen slapen? "Ja best wel, het was aardig stil vannacht!" "Dat klopt, want ik heb de haan naar het Rosariumpark gebracht!" Grote kans dat volgend jaar nog meer dorpen zullen volgen met een Buurtcamping, hou daarom de website www.debuurtcamping.nl goed in de gaten. Inschrijven voor volgend jaar kan al!

Yvette van der Does
Meer berichten