Aan de slag met de Fronikboerderij

Algemeen
Feestelijk moment bij Buurtboerderij de Fronik vrijdag 13 september jl.
Feestelijk moment bij Buurtboerderij de Fronik vrijdag 13 september jl. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - De Fronikboerderij heeft de monumentenstatus gekregen. De gemeente heeft het pand als gemeentelijk monument te koop aangeboden aan Stadsherstel Amsterdam. Er zijn geen bezwaren ingediend tegen de omgevingsvergunning. Al in 2017 heeft de gemeenteraad groen licht gegeven aan de plannen en nu is het zover: Stadsherstel Amsterdam kan starten met de restauratie van de buurtboerderij. De Heeren van Zorg zal uiteindelijk 10 woningen met zorg op het terrein beheren. Stichting Fronik Buurtboerderij ontwikkelt de ontmoetingsfunctie. Wethouder Natasja Groothuismink: 'Met deze besluiten blijft de buurtboerderij behouden als ontmoetingsplek voor jong en oud in de buurt. Na de herontwikkeling kunnen in het monument jongeren met autisme onder begeleiding wonen. Het is al een bijzondere plek en dat kan het nu ook blijven.

Monumentenstatus

De Fronikboerderij heeft een monumentenstatus gekregen, omdat de eind 19e-eeuwse boerderij cultuurhistorische waarde heeft voor Zaanstad en beeldbepalend is voor de Westzanerdijk. Wethouder Groothuismink: 'De Fronikboerderij is een herinnering aan het agrarische verleden van het gebied en een verwijzing naar de geschiedenis van de ontginning van de polder. In 2012 selecteerde gemeente Zaanstad de Fronikboerderij al als potentieel monument, ik ben verheugd dat we de monumentenstatus nu ook konden verlenen.'

Aankoop pand

De gemeente verkoopt de Fronikboerderij voor ruim 130.000 euro aan Stadsherstel. De nieuwe eigenaar neemt de kosten voor de sanering van de grond voor zijn rekening en start zo snel mogelijk met de restauratie van de boerderij. De Vrienden van Stadsherstel dragen bij aan het terugbrengen van de dakkapel. De Fronikboerderij wordt het twaalfde pand in de Zaanstreek dat door Stadsherstel gerestaureerd wordt. Eerder restaureerde Stadsherstel de Zuidervermaning in Westzaan, werd ze onlangs eigenaar van de Bullekerk in Zaandam en redde zij het Wevershuisje uit Assendelft door het te demonteren en weer op te bouwen op de Zaanse Schans.

Laagdrempeligheid

Al meer dan 10 jaar is de Fronik Buurtboerderij de plek waar de buurt samenkomt. In 2016 diende de Stichting Fronik Buurtboerderij bij de gemeente een plan in dat bestaat uit twee delen: zorgwoningen en een ontmoetingsfunctie. Wethouder Rita Noordzij over de betrokken buurtbewoners: "Dit initiatief heeft veel waarde voor de buurt. Ik heb bewondering voor de betrokkenheid en vastberadenheid van Stichting Fronik Buurtboerderij. Het was geen gemakkelijk traject, maar nu kan er echt gestart worden.' Edwin Herzberg, voorzitter van de Stichting Fronik Buurtboerderij: "De buurt is heel blij dat dit burgerinitiatief in samenwerking met de gemeente Zaanstad, Stadsherstel en De Heeren van Zorg tot de monumentale Fronikboerderij heeft geleid waar ruimte is én blijft voor iedereen, en dat is eigenlijk heel uniek!"

De Fronikboerderij heeft de monumentenstatus gekregen.
Al meer dan 10 jaar is de Fronik Buurtboerderij de plek waar de buurt samenkomt.