Warmlopen voor elkaar

Algemeen
Claudia Janssen (coördinator JEZ), Diane Meyer (coördinator ZOED), Anika van der Velde (coördinator TED) en Sharon Mantjes (kwartiermaker herstelwerkplaats) begeleiden de ervaringsdeskundigen in opdracht van RCO De hoofdzaak Zaanstreek Waterland.
Claudia Janssen (coördinator JEZ), Diane Meyer (coördinator ZOED), Anika van der Velde (coördinator TED) en Sharon Mantjes (kwartiermaker herstelwerkplaats) begeleiden de ervaringsdeskundigen in opdracht van RCO De hoofdzaak Zaanstreek Waterland. (Foto: Claudia Janssen)

AMSTERDAM/ZAANDAM - Zaterdag 21 september wandelden 18 vrouwen en 1 man mee met de Dam tot Damloop. Zij hadden een missie: ze liepen mee vanwege hun eigen herstel, maar ook om geld in te zamelen voor Pink Ribbon. De wandelaars lijden niet aan borstkanker maar hebben te maken gehad met eigen uitdagingen waarvan ze herstellen.

Door Sarah Vermoolen

Iedere vrijdag lopen lotgenoten met een wandelgroep om elkaar te ondersteunen. Op de foto zie je de werknemers en verschillende ervaringsdeskundigen van RCO De Hoofdzaak – een cliëntenorganisatie die zich inzet voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. De ervaringsdeskundigen staan als vrijwilliger andere Zaankanters bij met hun problemen.

Sharon Mantjes (kwartiermaker herstelwerkplaats) begeleidt de ervaringsdeskundigen in opdracht van RCO De hoofdzaak Zaanstreek Waterland. 'De ervaringsdeskundigen stonden voor de uitdaging hoe om te gaan met hun eigen problematiek, soms op het psychische vlak. Ze weten hoe dit je leven kan ontwrichten, hoe je moet herstellen, bij moet komen en je leven opnieuw moet inrichten. Tijdens een van onze wandelingen op vrijdagochtend ontstond het idee om mee te lopen met de Dam tot Damloop en zo geld in te zamelen voor een goed doel. Dat werd Pink Ribbon. Een op de 17 vrouwen krijgt borstkanker, als je daarbij stil staat weet je dat het ook jou of een dierbare kan treffen. We willen onze problematiek niet vergelijken met wat een patiënt met borstkanker meemaakt. Met onze inzamelingsactie willen we laten zien dat we als ervaringsdeskundigen niet alleen Zaankanters willen bijstaan met zorgen of psychische problemen, maar ook op andere manieren een steentje willen bijdragen.

Elkaar tot steun

Het is fijn om je in te zetten voor een ander. Zo kun je elkaar tot steun zijn. Wanneer je zelf hebt ervaren als jongere, als volwassene of als ouder van een kind met psychische of andere problemen waar je tegenaan loopt, dan herken je de problemen en zorgen bij anderen. Ervaringsdeskundigen die veel hebben meegemaakt maar er bovenop zijn gekomen hebben bij ons herstelcursussen gevolgd en kunnen nu andere mensen helpen. Zij weten de zaak om te draaien en zetten hun ervaring graag in om te zorgen dat anderen het minder zwaar krijgen. We koppelen hen aan cliënten die vastlopen, zodat zij op weg worden geholpen, en bieden een luisterend oor. Ouders, jongeren en volwassenen die hulp nodig hebben, ondersteunen we gratis. We bieden ook herstelcursussen aan.' Zie ook www.rcodehoofdzaak.org en zoek op locatie Zaanstreek-Waterland.