Avond van het Kleinkunstlied

  Nieuws

ZAANDAM - Jeroen Zijlstra is de winnaar van de Dirk Witte Prijs 2014, de landelijke kleinkunst-oeuvreprijs. Hij zal de prijs op maandag 17 november in ontvangst nemen tijdens de Avond van het Kleinkunstlied in het Zaantheater. Zijlstra is zanger, tekstschrijver en trompettist van de band Zijlstra en bekend om zijn geheel eigen ‘zeemans’-sound. De avond begint om 20.00 uur.
De Dirk Witte Prijs is een prijs voor een cabaretier/kleinkunstenaar die zich al vele jaren verdienstelijk maakt voor het Nederlandstalige kleinkunstlied. Voorwaarde is ook dat de winnaar zijn repertoire zelf schrijft. De prijs is eerder gewonnen door Maarten van Roozendaal, Daniel Lohues en Brigitte Kaandorp. De naamgever van de prijs, Zaandammer Dirk Witte (1885- 1932), legde de basis voor het Nederlandse kleinkunstlied. Zijn bekendste lied is ‘Mens durf te leven’, dat door velen wordt beschouwd als het belangrijkste lied binnen het Nederlandse cabaret. De prijs, die bestaat uit de Dirk Witte-penning, aangeboden door de Stichting Vrienden van het Zaantheater en een bedrag van € 1000 van de Gemeente Zaanstad, is toegekend door een jury die bestaat uit kleinkunst- en cabaretrecensent Rinske Wels, tekstdichter Ivo de Wijs en kleinkunstenaar Fred Florusse. Prijswinnaar Jeroen Zijlstra zal de prijs persoonlijk in ontvangst nemen en een aantal nummers ten gehore brengen.
Tijdens de Avond van het Kleinkunstlied, een feestelijke avond voor de fijnproevers onder de cabaretliefhebbers, treden de volgende kleinkunstenaars op: Maartje en Kine kennen elkaar van conservatorium. Ze spelen viool, accordeon, ukelele, (bas)balalaika, piano, autoharp, melodica, mondharmonica, klokkenspel en kazoo. Met aanstekelijke energie bezingen ze de dood van Osama bin Laden of brengen ze het moeilijkste dranklied ooit gemaakt. Speelman & Speelman werden in 2005 tweede op het Amsterdams Kleinkunst Festival. De broers zijn bij radioliefhebbers bekend door hun vrijdagochtendoptredens bij Giel Beelen. Daan en Joost maken aanstekelijke liedjes, geïnspireerd door opvallende zinnen, mooie verhalen en grappige situaties uit het dagelijks leven. De Westzaanse Brechtje Kat studeerde in 2009 af aan het Herman Teirlinck Instituut in Antwerpen, afdeling Kleinkunst. Op de dag af een jaar nadat ze haar debuut-cd Vaarland in het Zaantheater presenteerde, staat zij op de Avond van het Kleinkunstlied met haar band en haar prachtige kleinkunst op de klanken van fado en soul. Paul de Munnik is vanzelfsprekend bekend van Acda en de Munnik, waarvoor hij vele liedjes schreef. Ook toerde hij langs de theaters met onder meer Maarten van Roozendaal en Fernando Lameirinhas met vertolkingen van artiesten als Jacques Brel.
De avond wordt gepresenteerd door Ralf Grevelink en Dominique Engers en georganiseerd in samenwerking met Co Rol, Dirk Witte- en kleinkunstkenner uit Wormer.
Kaarten voor De Avond van het Kleinkunstlied (vanaf € 10 € 3,25 voor drankje en garderobe) zijn 24 uur per dag te koop via www.zaantheater.nl. De kaartverkoopbalie in het theater is van dinsdag t/m vrijdag geopend van 13.00 uur tot 19.30 uur en telefonisch bereikbaar via 0900 – 33 44 55 3 (€ 0,30 p.m.). Indien ’s avonds geen voorstelling tot 17.00 uur.

Meer berichten