Lezing over luisteren naar muziek

Algemeen
Thea Derks.
Thea Derks. (Foto: Ebel Zandstra)

ZAANDAM - Muziekjournaliste Thea Derks heeft een boek geschreven over luisteren naar muziek, met de titel 'Een os op het dak'. Zondag 10 maart komt zij erover vertellen in De Vertoeving in Zaandam.

"Luisteren naar muziek is voor veel mensen het mooiste dat er is, maar soms is het goed als er wat over wordt uitgelegd. Vooral over wat wij moderne muziek zijn blijven noemen, de muziek van ruwweg na 1900. De klassieke gecomponeerde muziek is toen een weg ingeslagen die maar voor heel weinigen te volgen was. Toch zijn veel geweldige composities juist in die periode ontstaan en wordt er natuurlijk nog steeds veel geschreven dat enorm de moeite van het beluisteren waard is. Echter, hoe vind je je weg daarin, waar vind je de muziek die je zoekt en hoe vermijd je teleurstellende ervaringen?", aldus de organisatie van de lezing.

Twee uur lang vertelt Thea aan de hand van luister- en kijkvoorbeelden over de muziek van Strawinsky, Schönberg, Shostakovich, maar ook Stockhausen, Berio en Nono, en Andriessen, Schat, Ten Holt, en vele andere groten van de moderne tijd. Na afloop kunnen bezoekers bij een goed glas bijpraten. Van tevoren kunnen ze wat eten. Ze kunnen daarover contact opnemen via reserveren@sagrestano.nl.

De lezing vindt zondag 10 maart om 20.00 uur plaats in De Vertoeving, Westzijde 82 in Zaandam. Meer informatie en reserveren via www.nieuwehuysconcerten.nl.