Hannie Schaft-herdenking

Algemeen
Afbeelding
Foto: Werkgroep Hannie Schaft-herdenking

ZAANDAM - De Werkgroep Hannie Schaft-Herdenking 8 maart nodigt belangstellenden vrijdag 8 maart uit voor de Hannie Schaft-herdenking. Het is dan Internationale Vrouwendag.

Op deze Internationale Vrouwendag eert de werkgroep Hannie Schaft als symbool van het vrouwenverzet in de oorlog. Alle aanwezige kinderen bij deze herdenking ontvangen een aandenken. Na de Herdenking drinken aanwezigen een kopje koffie in De Vermaning, waarbij allen zijn uitgenodigd.

De herdenking vindt om 11.00 uur plaats bij het Hannie Schaft-monument in de Westzijde, Zaandam, bij nummer 39. Eerst is er een welkomstwoord door Greet Plekker-van Sante. De spreker is Gerdi A. Verbeet, voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei. Vervolgens is er één minuut stilte. Hierna volgt de bloemlegging door gemeente Zaanstad, verzetsvrouwen, leerlingen van de Hannie Schaftschool, vertegenwoordigers van verzets­organisaties, politieke partijen, (vrouwen)organisaties en andere aanwezigen. Naast de leerkracht, ouders en leerlingen van groep 8 zal is onze de werkgroep aanwezig.

De kinderen van de Hannie Schaftschool worden altijd op deze herdenking voorbereid. Dit jaar brengen de leerlingen van groep 8 woensdag 13 maart een bezoek aan de Eerebegraafplaats. Onder leiding van een gids krijgen zij uitleg over deze plek, waar 373 mensen uit het voormalig verzet 1940-1945 zijn (her)begraven, waaronder Hannie Schaft.

