Vogels spotten tijdens vogelkijkdag bij Fort K'IJK

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Yvette van der Does)

REGIO - Landschap Noord-Holland zette 15 februari de sluizen open. De weilanden rondom Fort bij Krommeniedijk komen dan langzaam onder water te staan en dit trekt heel veel vogels. Op het hoogtepunt van de voorjaarstrek, 10 maart, is er een vogelkijkdag. Dus kom zondag kijken tussen 10.00 en 16.00 uur. Vogelaars, natuurliefhebbers en gezinnen met kinderen: iedereen is welkom op het fort met mooi uitzicht op de natte weilanden. Dit is hét mooiste moment in het jaar dat je niet mag missen! Vogelaars van Vogelbeschermingswacht Zaanstreek en de boswachters maken samen met bezoekers een lijst met waargenomen vogelsoorten.

Naast de vogels verdient ook het fort aandacht. Binnen staat de koffie klaar. Het gerestaureerde fort is ook woon-trainingscentrum (voor jongvolwassenen met autisme) van De Heeren van Zorg. Tijdens dit weekend zijn ook de modelwoning te bezichtigen, inmiddels zijn 21 units bewoond. Maak ook een audiotour in het belevingscentrum. Ook is er om 11.00 uur, 12.00 uur, 14.00 en 15.00 uur een rondleiding, verzorgt door de fortwachter. Daarnaast wordt ook, speciaal voor kinderen, een paar keer het spel Soldaat van de Stelling gespeeld. Het is een soort mega ganzenbord die de kinderen als levende pionnen spelen.

De toegang tot het fortterrein en het belevingscentrum bedraagt 3 euro. Beschermers betalen 2 euro en kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Honden kunnen helaas niet worden toegelaten. Fort K'IJK bevindt zich aan Lagendijk 22 in Uitgeest, vlakbij Krommeniedijk.