Meet the Mama's van Rock the Kasbah in kantine de Honigfabriek

Algemeen
Mama's aan het werk tijdens het leer- en werktraject.
Mama's aan het werk tijdens het leer- en werktraject. (Foto: Aangeleverd)

KOOG AAN DE ZAAN - Aan de mooie Zaan is een locatie met meerwaarde gerealiseerd waar tot eind december 2019 de kantine van de Honigfabriek wordt gerund door vrouwen. Bijzondere vrouwen die hun land zijn ontvlucht en in Zaanstad zijn komen wonen. Daar moeten ze hun eigen plekje weer veroveren. Maar wat ze meenemen zijn hun heerlijke gerechten, trots op hun vaderlandse keuken en hun gastvrijheid. Kortom: de ingrediënten voor een mooi project van Stichting Rock the Kasbah.

Nieuw leer-/werktraject voor vrouwen met een vluchtelingenachtergrond

Vrouwen met een vluchtelingenachtergrond ontwikkelen zich nu in Zaanstad tot een team. Dat team van zes vrouwen volgt een traject van twaalf weken en dan volgt een nieuwe groep. Dat traject zorgt er ten eerste voor dat ze zich de Nederlandse taal meer eigen maken en over hun schaamte heen komen om te communiceren in een taal die nieuw is. Maar ook zullen ze samen bepalen wat er wordt geserveerd en hoe ze ervoor gaan zorgen dat de gasten daarvan kunnen genieten. Er zullen diverse workshops gevolgd worden door hen zowel op het gebied van netwerken en solliciteren als kookworkshops begeleiden en diverse informatiemomenten over banen en opleidingen in de horeca en hospitality.

Dit onder aanvoering van eveneens Syrische manager Huda Amalouf die gevlucht is. Daar had zij een bedrijf in promotieartikelen met vijf medewerkers.

Een keer langskomen? De kantine van de Honigfabriek is open op woensdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Iedereen van harte welkom om van de heerlijke gerechten te komen proeven en een kijkje in de keuken te nemen. Alles op de kaart wordt vers bereid en er staan heerlijke frisdranken van Naturfrisk in de koeling. Als toppunt van integratie Friet uit Zuyd, heerlijke pure Hollandse frieten gemaakt op het Hembrugterrein. De dames zullen over alle gerechten wat vertellen en dat maakt het nog meer bijzonder.

Participatiewet

Het project is gestart door Renata Pen, founder van stichting Rock the Kasbah. Rock the Kasbah heeft als doel nieuwkomers te laten integreren en ze voor te bereiden op een betaalde baan. Daardoor zijn ze eerder uit de uitkering en kunnen ze zich ontplooien. Als een van het gezin een betaalde baan heeft, kan de ander een parttime baan of betaalde activiteiten doen. Hierdoor verwerft een gezin meer inkomen, maar wordt ook de taalbeheersing van de ouders verbeterd. Het hele gezin en zeker ook de kinderen hebben hierdoor een veel betere uitgangssituatie.

Dit traject is het eerste leer/werktraject en in 2019 zullen er drie maal 6 vrouwen deelnemen. Er wordt nu al druk gewerkt aan een leer/werktraject Logistiek. Dat traject gaat vier tot zes weken duren en leidt naar een goed betaalde baan in de logistiek. De eerste training is gepland vanaf 13 mei in Koog aan de Zaan en bedrijven in de regio en is vijf dagen per week.

Iedereen die interesse heeft en nu een uitkering op basis van de Participatiewet (dus niet alleen statushouders) heeft, kan zich aanmelden met CV: info@rockthekasbah.org.

Manager en chefkok Huda Almalouf van Rock the Kasbah.