Het Agathepark wordt weer klaargemaakt voor recreatie.
Het Agathepark wordt weer klaargemaakt voor recreatie. (Foto: Stichting Vrienden van het Agathepark)

'Laten zien dat dit mooie park er is'

KROMMENIE - We mochten er in februari al even intens aan ruiken en hopelijk breekt hij deze maand echt door: de lente. Stichting Vrienden van het Agathepark heeft het voorjaar ongetwijfeld ook in haar bol. In elk geval houden zij zaterdag 16 maart een grote voorjaarsschoonmaak in het kader van NLdoet, de Nationale Vrijwilligersdag. Iedereen die het Agathepark in Krommenie een warm hart toedraagt, is van harte welkom om samen het park weer 'recreatieklaar' te maken voor de mooiweerperiode.

Ina van Zanten is namens de Vrienden van het Agathepark actief in de vlindertuin van het park. Ze coördineert de NLdoet-voorjaarsschoonmaakactie. "De vrijwilligers worden in groepjes ingedeeld en gaan daarna samen klusjes doen." Daarbij valt te denken aan het harken van paden en grasvelden, enkele paden ophogen met schelpen, schoonmaken van bankjes, onkruid wieden, klimop van de bomen verwijderen. Dit jaar is er geen schoonmaak van de speelattributen, omdat de speeltuin op dit moment wordt vernieuwd.

Alle kleine beetjes hulp komen bij de actie van pas, maar het gaat ook om de gezelligheid. "Een ochtend helpen is fantastisch, maar een uurtje is ook goed en we vinden het leuk als mensen met hun (klein)kinderen komen. Als zij een harkje of schepje hebben, kunnen ze ook een beetje helpen met takken verzamelen, harken of schoonmaken. Halverwege de ochtend gaan de vrijwilligers gezellig samen soep eten. Vanzelfsprekend is er ook koffie, thee en limonade. Er is zo gelegenheid om met elkaar, de mensen van het park en de stichting kennis te maken", vertelt Ina. "Daarom kan gewoon even komen kijken natuurlijk ook."

In verband met het bestellen van koffie, thee, limonade en broodjes vindt de organisatie het prettig als deelnemers zich even van tevoren aanmelden. Dat kan via de website agathepark.nl, de Facebook-pagina Agathepark of via Ina: vanzantenduin@gmail.com. De voorjaarsschoonmaak duurt van 9.00 tot 13.00 uur.

Derde keer

Het is alweer de derde keer dat Stichting Vrienden van het Agathepark deze voorjaarsactie organiseert. De stichting streeft ernaar dat zo veel mogelijk mensen van het park kunnen profiteren. De voorjaarsschoonmaak draagt daar op verschillende manieren aan bij.

"We proberen zo mensen bij het park te betrekken en een gezamenlijke verantwoordelijkheid te creëren. Kinderen zien bijvoorbeeld dat de rommel die je weggooit ook weer moet worden opgeruimd. Respect voor de dieren vinden we eveneens belangrijk. We merken dat er in het park veel hanen en kippen worden geloosd. Natuurlijk houden we van deze dieren, maar op deze manier is dat niet goed."

Met de voorjaarsschoonmaak willen de Vrienden niet alleen het park een opfrisbeurt geven en mensen verbinden, maar ook het fraaie stukje natuur in het dorp bekender maken. "We willen laten zien dat dit mooie park er is. Dat mensen er kunnen genieten, van jong tot oud", legt Ina uit. Het Agathepark biedt dan ook vele mogelijkheden. "Je ziet altijd veel mensen hardlopen en wandelen of hun hond uitlaten. Er is een muziektent in gebruik voor optredens, we hebben een jeu de boulesvereniging, een volière en de vlindertuin. Verder zitten jongeren die hun eindexamen hebben behaald vaak samen te relaxen in het park. We vinden dat uiteraard prima, maar zouden het ook leuk vinden als ze hun rommel zoals blikjes, etenswaren en glas zelf opruimen." Sinds vorig jaar is er 's zomers ook een Buurtcamping, een soort pop-upcamping van drie dagen waarbij mensen uit het dorp elkaar kunnen leren kennen.

Stichting Vrienden van het Agathepark kan altijd vrijwilligers gebruiken. Voor meer informatie kunnen mensen op agathepark.nl kijken.


Meer berichten