Historisch torenuurwerk terug naar de Zaan

Algemeen
Het torenuurwerk van Dirck Volger.
Het torenuurwerk van Dirck Volger. Foto: Museum Zaanse Tijd

ZAANDAM - Zaanse klokken zijn over de hele wereld bekend. Minder bekend is dat het rond 1670 met torenuurwerken begon. In Wormerveer woonden de klokkenmakers Kornelis en Dirck Volger. Dirck maakte in 1690 een uurwerk voor de raadstoren van Durgerdam. In 1913 werd het daar afgedankt, maar een opmerkzame voorbijganger redde het van de sloop. Het historisch torenuurwerk keert donderdag 28 maart terug naar de Zaan. Wethouder Sanna Munnikendam gaat dan de officiële opening van de expositie rond de Zaanse klok verrichten.

Toen begon een zwerftocht die ruim een eeuw duurde. Via een aantal musea belandde het uurwerk uiteindelijk in een loods in Amsterdam-Noord. Dankzij de hulp van een vrijwilliger kreeg Museum Zaanse Tijd het uurwerk echter weer in het vizier. Het is nu terug aan de Zaan, in het uurwerkmuseum op de Zaanse Schans, op twee steenworpen afstand van zijn geboorteplaats Wormerveer.

De schade van jarenlange verwaarlozing is hersteld en de klok tikt weer net zo levendig als ruim driehonderd jaar geleden. Het museum is heel blij met dit torenuurwerk. Het heeft dezelfde stoere raderen met gevorkte spaken als je in een zaagmolen vindt. Het torenuurwerk is net op tijd terug voor de opening van de nieuwe expositie over de Zaanse klok. Museum Zaanse Tijd kan nu laten zien waar die beroemde Zaanse klok vandaan komt. De hele geschiedenis, vanaf het torenuurwerk tot de stijlklokken uit de jaren zestig. Ook het verhaal achter de Zaanse klok van Albert Heijn wordt uit de doeken gedaan. De Zaanse klokken hebben in het museum de ereplaats gekregen in de heringerichte woonkamer van de authentieke, oude ondernemerswoning waarin het museum zit. Wethouder Sanna Munnikendam gaat donderdag 28 maart de officiële opening van de expositie rond de Zaanse klok verrichten.