Basisschool ontvangt eerste verkeersveiligheidslabel

Algemeen
Een rondje fietsparcours en leerlingen geven de wethouder een high five.
Een rondje fietsparcours en leerlingen geven de wethouder een high five. (Foto: Gemeente Zaanstad)

ZAANDAM - Afgelopen donderdag reikte wethouder mobiliteit, Gerard Slegers het eerste veiligheidslabel Ster in het verkeer uit aan basisschool De Willibrord in Zaandam. Ster in het Verkeer is het nieuwe verkeerslabel dat basisscholen aanmoedigt aan de slag te gaan met verkeerseducatie en het veiliger maken van de schoolomgeving.

Toen wethouder Slegers het schoolplein op kwam fietsen stonden de enthousiaste leerlingen al klaar. Enkele kinderen vertelden over wat ze graag verbeterd willen hebben als het gaat om veiligheid in het verkeer. Ze ondersteunden hun verhaal met knutselwerken. Een opmerking ging over ouders die te hard rijden in de omgeving van de school. De kinderen zongen een toepasselijk liedje dat begeleid werd door gitaarmuziek. De wethouder zette de ouders, leerlingen en leerkrachten in het zonnetje. Hij onderstreepte het belang van verkeersveiligheid. "Ouders hebben hierin ook een belangrijke rol. De Willibrord kan als een voorbeeld dienen voor de andere scholen. " Daarna werd het label aan schooldirecteur de heer Van der Beek overhandigd. Als laatste reed de wethouder nog een fietsparcours en vele kinderen gaven hem een high five.

Verkeersveiligheid steeds belangrijker

Het label betekent dat er op De Willibrord actief wordt ingezet op verkeersveiligheid en de zelfstandigheid van leerlingen in het verkeer. Wat opvalt is dat het steeds drukker wordt op de wegen, mensen (van jong tot oud) letten niet altijd goed op tijdens hun deelname aan het verkeer. Bijvoorbeeld omdat ze op hun smartphone kijken. Erg gevaarlijk en daarom wordt het ook vanaf juli verboden om op de fiets gebruik te maken van een smartphone.

Bewustwording vergroten

"Wat ook veranderd is ten opzichte van vroeger is dat er nieuwe typen vervoersmiddelen bij zijn gekomen en dat het verkeer drukker is. Dat maakt het verkeer ingewikkelder en moeilijker te voorspellen. Zeker voor kinderen. Zoals de elektrische fietsen en auto's. Elektrische auto's zijn vaak nauwelijks hoorbaar. Bewustwording is van groot belang. Dat je er niet altijd vanuit kunt gaan dat de andere verkeersdeelnemers goed opletten en dat je dat het beste goed zelf kunt doen," aldus wethouder Slegers.

Over het verkeersveiligheidslabel

Het verkeerslabel is ontwikkeld door Verkeer & Meer, onderdeel van de Vervoerregio Amsterdam. Basisschool De Willibrord is de eerste Ster in het Verkeer. Dit predicaat verdienen zij omdat ze zich actief inzetten voor de verkeersveiligheid en de zelfstandigheid van hun leerlingen in het verkeer. Kinderen leren vooral door te doen. En dat geldt zeker voor verkeersvaardigheid. Dit label wordt uitgereikt aan scholen die voldoen aan een aantal punten. Zoals verkeerslessen voor de groepen 1 t/m 8, deelnemen aan het verkeersexamen, actieve verkeersouders en verankering van verkeerseducatie in het beleid van de school.