Bij de seniorenmarkt kunnen ouderen hun vragen stellen over prettig langer zelfstandig thuiswonen.
Bij de seniorenmarkt kunnen ouderen hun vragen stellen over prettig langer zelfstandig thuiswonen. (Foto: De Vuister)

'Senioren informeren over zelfstandig thuiswonen'

KOOG AAN DE ZAAN - De samenleving vergrijst en de overheid stuurt erop aan dat ouderen steeds langer zelfstandig blijven thuiswonen. Senioren die gezond ouder worden, zullen daar weinig problemen van ondervinden. Ouderdom komt echter vaak met gebreken, die zich op het fysieke of psychische vlak kunnen voordoen. Buurtcentrum De Vuister in Koog aan de Zaan houdt vrijdag 12 april een seniorenmarkt. Wethouder van onder meer ouderenbeleid Sungül Mutluer komt deze om 13.00 uur openen. Het doel van de markt is senioren informatie geven over hoe ze zo lang mogelijk op een prettige manier zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Ze kunnen langskomen om hun vragen op het gebied van zorg, welzijn, gezondheid, cultuur en wonen te stellen. Er zijn meerdere kraampjes met diverse organisaties en er komen presentaties. Er is die middag ook ruimte voor een beetje vermaak.

De seniorenmarkt was er in 2014 en 2015 ook al eens. "Vanuit de wijk kwamen vragen wanneer deze er weer eens zou komen", vertelt Janny van Tuijl, die met De Vuister-bestuursleden Ada Wechgelaar en Annie Doum nadacht over dit verzoek. "Wij hadden al ervaring met de organisatie van de seniorenmarkt, dus zeiden we: 'We doen 't'. De markt is erop gericht senioren te informeren over hoe ze zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen."

Zo staan er vrijdag 12 april vele kraampjes waar senioren vragen kunnen stellen op het gebied van zorg, welzijn, gezondheid, cultuur, wonen, veiligheid en mobiliteit. Organisaties als het Sociaal Wijkteam, De Zorgcirkel, Evean, Zaannotarissen, Hospice De Schelp en nog veel meer komen daarvoor speciaal naar De Vuister. Zij kunnen senioren wijzer maken over en handvaten bieden bij zaken waar zij als ze ouder worden in het dagelijks leven mee te maken (kunnen) krijgen.

Tips

Janny geeft een greep uit de vele tips die de organisaties bezoekers kunnen geven. "Veiligheid speelt bij ouderen een grote rol. Zij kunnen bijvoorbeeld uitgelegd krijgen hoe ze via hun iPad zien wie er voor de deur staat of meer te weten komen over slimme sloten. Ook zijn er presentaties over babbeltrucs aan de deur", vertelt Janny, maar er is vanzelfsprekend meer.

"Als mensen ouder worden, is het verstandig dat ze hun woning aanpassen. Ook daar is informatie over te verkrijgen. Verder kunnen de organisaties vertellen over EasyStep, een manier om de stappen tussen traptreden kleiner te maken, zodat mensen makkelijker de trap op en af kunnen. Als senioren minder mobiel worden, wordt vervoer eveneens belangrijker. Bij onze kraampjes is hierover meer te vernemen." Ada, Annie en Janny kunnen zelf vertellen over de activiteiten die hun buurtcentrum organiseert, zoals bewegen voor ouderen en bridge. Senioren die eenzaam zijn kunnen om sociale contacten op te doen onder andere naar de buurthuizen komen.

Activiteiten

Naast de informatievoorziening zorgen Ada, Annie en Janny ook voor een aantal activiteiten. "Er komt een sneltekenaar die portretten tekent. Polaroid-meisjes gaan foto's maken, een pianist in een busje zorgt voor pianomuziek en er is een tombola", zegt Ada. Ook aan mensen die wat willen nuttigen is gedacht. "Onze vrijwilligers maken lekkere, zoete en hartige hapjes en drankjes. Deze zijn gratis, maar de koffie en thee niet. Uit de opbrengsten daarvan kunnen we namelijk een deel van de kosten dekken.

Ouderen kunnen van 13.00 tot 17.00 uur langskomen bij de seniorenmarkt, die wethouder Songül Mutluer om 13.00 uur opent. De toegang is gratis. Buurtcentrum De Vuister bevindt zich op Molenwerf 44 in Koog aan de Zaan. De seniorenmarkt is gesponsord door de Rabobank en wordt gesubsidieerd door de gemeente Zaanstad. Vrijwilligers van De Vuister organiseren de markt. Het buurtcentrum heeft nu vijftig vrijwilligers, maar kan er altijd meer gebruiken. Wie vrijwilliger wil worden, kan contact opnemen via 075-6156814 en info@devuister.nl.

Meer berichten