Uitslag Statenverkiezingen 2019 Gemeente Zaanstad. (Grafiek: ANP)
Uitslag Statenverkiezingen 2019 Gemeente Zaanstad. (Grafiek: ANP) (Foto: (Grafiek: ANP)

Forum voor Democratie en GroenLinks grote winnaars Statenverkiezingen

NOORD-HOLLAND - De Statenverkiezingen van afgelopen woensdag hebben twee grote winnaars opgeleverd. In de eerste plaats Forum voor Democratie. De partij van Thierry Baudet doet voor het eerst mee aan de provinciale verkiezingen en lijkt meteen de grootste partij te worden. GroenLinks lijkt ongeveer te verdubbelen en daarbij PvdA, SP, PVV, D66 in te halen.

Forum voor Democratie is in minstens tachtig Nederlandse gemeenten de grootste geworden. Dat zijn vaak de plaatsen die rond de grote steden liggen. In Edam-Volendam kreeg de partij bijvoorbeeld 40 procent van de stemmen. Ook in Zaanstad met een opkomst van 52,6%, Zandvoort, Velsen, Landsmeer, Wormerland, Purmerend, Aalsmeer en Haarlemmermeer werd de partij de grootste. GroenLinks is landelijk in minstens veertien gemeenten de grootste geworden, waaronder in Amsterdam en Haarlem. De partij van Jesse Klaver won vooral in plaatsen waar vier jaar geleden D66 de grootste was. Forum voor Democratie wint veel in plaatsen waar de VVD en de PVV in 2015 de meeste stemmen kregen.

Voorlopige zetelverdeling Noord-Holland: Forum voor Democratie 9, GroenLinks 9, VVD 8, D66 6, PvdA 6, CDA 4, Partij voor de Dieren 3, PVV 3, SP 3, CU 2, 50Plus/Partij voor de Ouderen 1, DENK 1. De definitieve uitslagen worden maandag 25 maart bekend gemaakt.

(Bron d.d. 21 maart: ANP, partner NH Nieuws)

Yvette van der Does
Meer berichten