Leer nieuwe mensen kennen en krijg er veel voor terug

Partnerbijdrage
Wil Gabriel in de Verkade Experience waar ze regelmatig een lesprogramma verzorgt.
Wil Gabriel in de Verkade Experience waar ze regelmatig een lesprogramma verzorgt. Foto: Yvette van der Does/Rodi Media

ZAANDAM - Wil Gabriël vergezelde in de jaren zeventig haar man naar Bandung op Java Indonesië. Haar man werd voor Verkade namelijk uitgezonden om daar een biscuitfabriek te vestigen. Gelukkig kon ze bij terugkeer in Nederland meteen weer aan de slag als juf. Het waren, in tegenstelling tot nu, de jaren waarin er een overschot aan leraren was. Toch besloot Wil na verloop van tijd toch haar vaste baan op te zeggen om zich voltijd in te zetten als vrijwilliger. Inmiddels is Wil ook alweer vier jaar museumdocent voor het Zaans Museum.

Partnerbijdrage dossier

Het is niet alleen haar duurzame relatie met Verkade, het is ook haar liefde voor de albums van Verkade (ze heeft zelf ook een grote collectie albums thuis) en de wereld van de Verkade Experience in het Zaans Museum dat haar elke week met plezier naar haar vrijwilligerswerk laat fietsen. Het contact met kinderen tijdens de educatieprogramma's vindt ze echt fantastisch! Daarnaast zorgt ze ook drie dagen in de week voor haar kleinkinderen en leest ze voor in de Bieb en bij kinderdagverblijven. Eigenlijk is Wil (66) gewoon nog voltijd aan het werk.

Wil: "Het Zaans Museum heeft meerdere educatieprogramma's, voor zowel middelbare scholieren als kinderen van de basisscholen. Ik vind alle leeftijdsgroepen leuk en geen les is hetzelfde. Soms lijkt het wel even of je weer voor de klas staat, maar als je dan na twee uur weer op je fiets zit ben ik telkens weer heel blij en tevreden. Het is echt leuk werk en daarnaast blijf je als docent ook beter met jongere generaties in contact staan!"

Wil vindt dat het vrijwilligerswerk ook positief bijdraagt aan haar sociale netwerk. "De meeste lesprogramma's doe je met een paar begeleiders en vaak zijn er ook juffen of ouders van de school bij. Dan leer je altijd weer nieuwe mensen kennen en dat is erg leuk."

Interne opleiding

Om dit werk goed te kunnen doen moet je wel een beetje geduldig zijn. "Maar je krijgt er als docent veel voor terug!", is Wil's ervaring. "Je hoeft ook niet perse uit het onderwijs te komen, nieuwe museumdocenten krijgen hier eerst een interne opleiding voor ze met groepen starten. Je wordt hier dus echt niet zomaar in het diepe gegooid hoor. Onlangs startte een nieuwe docent. Zij vond het prettig om een paar keer extra mee te lopen met een ervaren docent. Dat kon en inmiddels draait ze zelfstandig het programma af en dat gaat hartstikke goed."

De nieuwe educatieprogramma's worden voor de afwisseling nu ook deels op de Zaanse Schans gegeven. Dan wandel je als museumdocent met een groepje naar een molen of naar het Wevershuis. "Sowieso is lesgeven aan kinderen geen dag saai", lacht Wil. "Laatst vroeg ik aan het einde van de les "Hebben jullie nog vragen?" Stak een meisje haar vinger op en zei: "Juf uw naambordje hangt ondersteboven!", nou dan zit ik natuurlijk na afloop met een grote glimlach op mijn fiets!"

Houdt u van de historie van de Zaanstreek en vindt u het leuk om kinderen een gezellige en informatieve dag te bezorgen? Dan is vrijwilligerswerk als museumdocent misschien wel iets voor u! Kom vrijblijvend kennismaken en wie weet loopt u binnenkort met een schoolklas door het Zaans Museum en over de Zaanse Schans. Neem contact op met vrijwilligerscoördinator Bernice van Kampen: b.vankampen@zaansmuseum.nl of 075-6810000. Zaans Museum: Schansend 7, Zaandam.